Ne avatkozzon, hanem intézkedjen

Füleki Hajnalka | 2021. október 28. - 16:49 | Vélemény

Az oktatási miniszter fel meri szólítani az embereket, hogy az ünnepek alatt ne utazzanak. Mert akkor kevesebb az esély a fertőződésre, tehát nagyobb valószínűséggel maradhat nyitva több iskolai osztály.

Ne avatkozzon, hanem intézkedjen
Branislav Gröhling (TASR)

Persze, teljesen logikus, hogy igyekezzünk elkerülni a covidot.

Csakhogy azért mindenkinek mégis csupán egy idegrendszere van! És az az egy, ki tudja, meddig bírja a szemtelenséget…

Rengeteg ember a távolságok és a munkahelye miatt szinte csak ilyenkor jut el elhunyt szeretteihez – tavaly nem is mehetett. Kérni is nehéz, hogy az ember ignorálja a mindenszenteket, de felszólítani, főleg az ő pozíciójából, az már tényleg sok.

Bár én még azt is elviselném, ha látnám, hogy a miniszter úr és tárcája mindent megtett már a covid ellen és valóban már csakis az az egyetlen dolog hiányozna az oktatásügy mennybemeneteléhez, hogy ne a síron gyújtsak gyertyát, akkor enné meg a minisztériumi fittyfene, tán szót fogadnék.

De nem ezt látom.

Az olykor leadandó nyilatkozatok túrót sem érnek, alibinek is fölöslegesek. A járványügynél a minisztérium nem intézte el, hogy az iskolák problémáit egységes módszertan szerint ítéljék meg a szakik, az egyes kirendeltségek hol így, hol úgy viszonyulnak a fertőző személyekkel találkozó emberek karantén-kötelezettségéhez, a helyzet kaotikus.

Nem tudok róla, hogy tavaly óta a tárca megoldotta volna a költségvetési fedezetét annak, hogy minden iskola minden tantermében, de legalább minden mosdójában meleg vízzel lehessen kezet mosni! Ami azért alap volna! Nem?

A minisztérium teljesen benevolens az alkalmazottak átoltottságával és viselkedésével kapcsolatban.

Mi több, nemhogy tolerálja, de egyenesen ignorálja azt is (legalábbis nem nyújt semmilyen segítséget egy-egy iskolának), hogy bizonyos sulikban hangadókká váltak nem csupán a hoaxhívő szülők, hanem a hoaxhívő pedagógusok is, akik gyakorlatilag megszegik az oktatási törvényt, mely szerint az oktatásnak az időszerű tudományos eredményekre kell alapoznia. Olykor az ilyen konteóhívők célzott térítésre, propagandára használják az intézményüket. A tárca és más hivatalok pedig diszkréten félrenéznek, ne ők legyenek a rosszak…

És még találnék pár csomót a kákán, ha lenne hozzá idegzetem. Ám amióta fel lettem, lettünk szólítva, hogy üljünk otthon a fenekünkön annak ellenére, hogy minden intézkedést betartunk és az oltásainkat is megkaptuk, miközben egyetlen pedagógus és iskolai alkalmazott sem lett ennél komolyabban sem felszólítva, sem irányítva, sem felkészítve, sem stb. semmire, azóta már a csomókeresés sem izgat úgy, mint kellene. Hiszen a felelőtlenek, a maszkot nem hordók, kezet nem mosók és nem fertőtlenítők, utcán köpködők, a boltban mindent összefogdosók, a karantént megszegők, a másokat direkt felelőtlenségre buzdítók majd magasan tesznek az ilyen felszólításokra.

Nekem pedig legyen lelkiismeret-furdalásom, amiért maszkban, oltottan és egészségesen elutazom ahhoz a temetőhöz, ahol a szeretteim nyugszanak?!

Hát legyen szíves a miniszter úr nem a temetőkapuba avatkozni, hanem ott intézkedni és felszólítgatni és ellenőrizni és garantálni, ahol törvény adta kompetenciákkal rendelkezik. De ott végre azonnal!