„Ne felejts az autóban“ – a gyerekek nem élik túl a 60 fokos hőséget a járműbe zárva

Az utóbbi időben egyre gyakrabban fordult elő olyan eset az országban, hogy a szülők a felforrósodott autóban hagyták gyermekeiket. Ebből kifolyólag a rendőrség és a tűzoltóság bemutatta a „Ne felejts az autóban“ nevű projektjét.

A rendőrség szerint a szülők többsége felelősségteljesen viselkedik, azonban akadnak ellenpéldák is: ide tartoznak azok a szülők, akik képesek gyermekeiket a felforrósodott autóban hagyni, ahol a hőmérséklet elérheti akár a 60 Celsius-fokot is.

A tűzoltók szerint ekkora hőmérséklet halálos lehet az emberek számára, a gyerekek szervezete sokkal gyorsabban összeomlik. A mentősök azt tanácsolják, hogy ha egy gyereket sikerül kiszabadítani a járműből, azonnal el kell kezdeni lehűteni a testét. Az ablak betörésénél ügyelni kell arra, hogy a szilánkok ne sebesítsék meg a gyereket.

Karol Kleinmann pszichológus szerint a szülők gyakran stresszesek az időhiány miatt. „Ez tragédia a gyerek számára. Még ha nincs is hőség, a gyereket nem szabadna az autóban hagyni. Szerintem ez büntetendő“ – tette hozzá Kleinmann.

Ľubomír Ábel helyettes rendőrfőkapitány szerint amennyiben valaki egy felforrósodott autóba zárt gyerekre bukkan, elsősorban a mentőket, a tűzoltókat és a rendőröket kell értesítenie. Ha viszont úgy dönt, hogy betöri az idegen jármű ablakát, nem követ el bűncselekményt, ugyanis azt a gyerek életének megmentése érdekében tette.

A rendőrség az egész országban szórólapokat fog osztogatni, „Ne felejts az autóban“ jelszóval. Ezeket a szórólapokat a sofőröknek fogják osztogatni a bevásárlóközpontokban.

aktuality.sk/noviny.sk/para