Ne maradj le az ArdeaNova dunaszerdahelyi, csodás online adventi koncertjéről!

2020. december 18. - 10:29 | Kultúra

A koncert pénteki közvetítése a Tündérkert művészeti fesztivál szervezésében valósul meg.

Ne maradj le az ArdeaNova dunaszerdahelyi, csodás online adventi koncertjéről!

Online koncertet ad az egykori Ardea zenekar tagjaiból és másokból idén nyáron alakult ArdeaNova este 19 órakor. (Lent megtekinthető a koncert YouTube-elérhetősége.)

"Kezdetben van a csend, és a zene a csendből jön.

Azután következik az a megmagyarázhatatlan csoda, ami a legkülönbözőbb hangzások és struktúrák alkotta folyamatokból összeáll. Aztán visszatér a csend.

A csend voltaképpen a zene előfeltétele."

(Martin Mayer)

Az online koncert alkalmából létrehozott Facebook-eseménynél olvasható idézetre reagálva a zenekar úgy fogalmaz: "Úgy döntöttünk, hogy ideje megtörni a csendet! A 2020 júliusában megalakult ArdeaNova létrehozása valójában a 2004-2010 évek között aktívan és sikeresen működő Ardea együttesünk megszűnése után szívünkben maradt űrt kívánkozott betölteni. A hosszú évekre visszanyúló barátságunk (Varga Denisa és Boros Erika) a közös zenei, énekesi múltunk arra ösztönzött, hogy újra alkossunk. S hogy újra megéljük és megteremthessük az éltető zene varázslatos hatását a magunk és - reményeink szerint - mások örömére."

Hozzáteszik, az ArdeaNova énekegyüttes stílusában még az útkeresés időszakában jár, az utat a többszólamúság, a sokszínűség, a népi és a misztikus szöveg- és dallamvilág, az igényesség jellemzi.

"A közös műhelymunka főként Varga Denisa és Mórocz Virág irányításával zajlik, de a próbáink folyamán együtt alakítjuk ki a végső hangzást. Első élő, bemutatkozó rövid koncertünk az idei Mediawave szeptemberben megrendezett koncertsorozatán történt meg, melyen bolgár és magyar többszólamú dallamok csendültek fel. Karácsonyi online koncertünkre színes, változatos hangzás- és szövegvilággal készülünk. Az archaikus népi imádság és régi magyar népénekek mellett többszólamú gregorián, bizánci, bolgár, pravoszláv dallamok időkön áthatoló titokzatosságát szeretnénk megjeleníteni, és ezzel örömteli, ünnepi hangulatot teremteni mindenkinek, aki szeretne zeneileg is hangolódni az ünnepekre" - közölték.

Az együttes tagjai: Boros Erika, Konkoly Annamária, Kuklis Katalin, Mórocz Virág, Otil Rita, Varga Denisa. Közreműködik Ürögi Jani.

Hangosítás: Halász Haly Gábor / A felvételt készítette: Bíró Máté és csapata / A helyszínt biztosította: Csallóközi Múzeum / A terem díszítését a Pálma virágüzletnek köszönjük.

A koncert pénteken este 19 órától debütál a YouTube-on:

Aki anyagilag hozzájárulna a koncert megvalósításához, az alábbi számlaszámon megteheti:
SK24 5200 0000 0000 0640 9384
OTPVSKBX

(-)