Ne nevezzék a nevükön a Kuciak-gyilkosság lehetséges elkövetőit! - megszólalt a főügyészség

2018. október 15. - 17:54 | Belföld

A Főügyészség elfogadja és tiszteletben tartja, hogy a média érdeklődik a Kuciak-gyilkosság részletei, valamint a tettesek és a megrendelő kézre kerítése iránt.

Ne nevezzék a nevükön a Kuciak-gyilkosság lehetséges elkövetőit! - megszólalt a főügyészség
Fotó: Cséfalvay András

Azzal azonban, amilyen módon jelenleg kezelik az információkat a folyamatban levő vizsgálat kapcsán, egyáltalán nem ért egyet – tájékoztatta a TASR-t a Főügyészség és a Különleges Ügyészi Hivatal álláspontjáról Andrea Predajňová, a Főügyészség szóvivője.

„Annak ellenére, hogy többször is határozottan megkértük az újságírókat, hogy legyenek tartózkodóak az információk kezelésében, a média kihasználta az információkhoz való szabad hozzáférést, és olyan konkrét adatokat, valamint bizonyítékokat hozott nyilvánosságra, mint például a lehetséges elkövetők teljes nevei" – mondta Predajňová.

A Főügyészség szerint az információk nyilvánosságra hozásával a médiák egyáltalán nem segítettek a nyomozásban, sőt, „így olyan személyeket is informáltak az ügy állásáról, valamint a már ismert tényekről, akiknek közük lehetett a gyilkossághoz. Ezzel teljesen felrúgták az alapelvet, hogy az előkészítő eljárás nem nyilvános" – mondta Predajňová. Azt is hozzátette, hogy a gyanúsított és nem gyanúsított személyek teljes nevének nyilvánosságra hozása alapvetően az ártatlanság vélelmének elvét sérti. „A Főügyészség ezért ismételten és fokozottan kéri a médiát, hogy az előkészítő eljárás lezárásáig hagyjanak fel az ilyen jellegű tevékenységgel" – zárta a szóvivő.

TASR