Ne vidd Kínába a saját telefonod, de ha mégis, hazaérkezés után szabadulj meg tőle - tanácsolják az olimpiára utazó sportolóknak

2022. január 26. - 15:31 | Belföld

A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBÚ) arra figyelmezteti a résztvevőket, hogy ne vigyék magukkal a saját elektronikai eszközeiket a pekingi téli olimpiára, helyette pedig inkább biztosítsanak be ideiglenes eszközöket ideiglenes SIM-kártyával.

Ne vidd Kínába a saját telefonod, de ha mégis, hazaérkezés után szabadulj meg tőle - tanácsolják az olimpiára utazó sportolóknak
Illusztráció (Fotó: TASR)

Peter Habara, a hivatal szóvivője szerint az NBÚ célja a jövőben is az, hogy megvédje a szlovák válogatott tagjainak a magánéletét. „A szlovák titkos szolgálat jelentései régóta azt mutatják, hogy Kína különféle fellépési formákat alkalmaz az Európai Unió országaival szemben, hogy terjessze befolyását a társadalmi élet minden szintjén. Erre a célra különféle információk is felhasználhatók, amelyekkel az emberek kompromittálhatók vagy zsarolhatók” – magyarázta a hivatal, majd rámutatott, hogy számos sportoló aktív a közösségi oldalakon, a kommunikációra pedig különféle alkalmazásokat használnak.

Az NBÚ azt javasolja, hogy az ideiglenes eszközökön állítsanak be erős jelszót, amivel más eszközökön sem tudnak visszaélni. Továbbá azt javasolják, hogy ne jelentkezzenek be az általában használt alkalmazásokba, szolgáltatásokba. A Kínában töltött idő alatt nem javasolják alkalmazások, szoftverek telepítését, sem azt, hogy csatlakozzanak az internetre, ha nem szükséges. Elutazás előtt ajánlott telepíteni a VPN-klienst, amit az internetre való csatlakozáskor vegyenek igénybe. Azt sem javasolják, hogy az elektromos készülékeket nyilvános helyeken töltsék, illetve felügyelet nélkül hagyják. Kínából való visszatérést követően érdemes minden kontón, illetve szolgáltatáson jelszót változtatni, az ideiglenes készüléket pedig nem használni tovább.

Viszont, ha valaki mégis a saját készülékét vinné magával, arra ugyanezek a javaslatok érvényesek. Elutazás előtt érdemes jelszót változtatni, amely legalább 12 karaktert tartalmaz. Visszatérés után azt tanácsolják, hogy váljanak meg a készüléktől, vagy legalább telepítsék újra az egész operációs rendszert.


TASR/para