Négy asztronauta indult vissza a Földre a Nemzetközi Űrállomásról

2022. május 5. - 12:52 | Tech

Négy asztronauta indult vissza a Földre csütörtök kora reggel a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) a SpaceX amerikai űrkutatási vállalat Crew Dragon űrhajójával.

Négy asztronauta indult vissza a Földre a Nemzetközi Űrállomásról
Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A három amerikai és egy német asztronauta útja körülbelül 23 órát vesz igénybe. Ha minden terv szerint alakul, az Endurance nevű űrhajó péntek hajnalban landol a tengeren Florida közelében.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) élőben közvetítette az indulást.

Az űrhajóval az Európai Űrügynökségnél (ESA) dolgozó, 52 éves Matthias Maurer, valamint a 44 éves Raja Charit, a 34 éves Kayla Barron és a 61 éves Thomas Marshburn távozott. Mindannyian tavaly november 11-én érkeztek a Nemzetközi Űrállomásra hat hónapos misszióra.

Az őket váltó űrhajósok - Kjell Lindgren, Bob Hines, Jessica Watkins és Samantha Cristoforetti - egy héttel korábban érkeztek meg az ISS-re. Az űrállomáson tartózkodik még három orosz kozmonauta, akik hosszú távú misszió keretében dolgoznak a világűrben. A távozó Marshburn egyiküknek, Oleg Artemjevnek adta át a parancsnokságot - tudatta a NASA.

Ez a harmadik ilyen csapat, amelyet a SpaceX juttatott el a Nemzetközi Űrállomásra a NASA megbízásából. A visszatérő asztronautákkal körülbelül 250 kilogramm rakomány érkezik a Földre.

A SpaceX-et Elon Musk alapította 2002-ben. A cég hét űrhajót indított az elmúlt két évben emberekkel a fedélzetén.


MTI