Négy bíróság megszüntetésével számol az új bírósági térkép

2021. október 22. - 13:27 | Belföld

Mária Kolíková igazságügyi miniszter pénteken bemutatta az új bírósági térkép harmadik változatát.

Négy bíróság megszüntetésével számol az új bírósági térkép
Mária Kolíková igazságügyi miniszter (Fotó: TASR)

Az új tervezet négy bíróság eltörlésével számol, ezek a a partizánskéi, a skalicai, a Bánovce nad Bebravou-i, valamint a késmárki (Kežmarok) járásbíróságok.

A bírósági térkép továbbra is tartalmazza a kassai és a pozsonyi városi bíróságok létrejöttét. Emellett 30-ra csökkenti a járásbíróságok körzetének számát, ezekben azonban több kirendeltség is működik majd.

Ami a kerületi bíróságokat illeti, az igazságügyi miniszter azzal számol, hogy továbbra is működni fog mind a nyolc, illetve három körzetre lesznek osztva. A nyugat-szlovákiai bírósági körzet Nagyszombatban, a közép-szlovákiai Zsolnán, a kelet-szlovákiai pedig Eperjesen lesz.

A módosítás 2023. január 1-jétől léphet érvénybe a gyakorlatban.

Kolíková szerint az új bírósági térkép harmadik változata figyelembe veszi a bírósági közeg, az ügyészek és a képviselők kéréseit és észrevételeit. „A bírósági térkép tervezete által nagyrészt megmaradnak a bírósági munkahelyek, teret enged ugyanis a további működésüknek. Ez a javaslat nagyrészt megszünteti az aggodalmat, hogy az alkalmazottak elveszítik állásukat, és a bíráknak pedig messzebb kell majd utazniuk“ – magyarázta a miniszter.

Az elmúlt héten országszerte több városban is tiltakoztak a bíróságok bírái és dolgozói Kolíková bírósági térképe ellen.


(TASR)