Négy covidos anyukát mentettek meg Érsekújvárban

2021. március 18. - 14:30 | Régió

Az érsekújvári kórházban már négy várandós nőt kezeltek sikeresen COVID-19 megbetegedéssel, az anyukák és a gyermekek is jól vannak. A kórház részletesen beszámolt a 34 éves Lucia esetéről, aki szintén koronavírus-fertőzés miatt szorult ápolásra állapotosan.

Négy covidos anyukát mentettek meg Érsekújvárban
Fotó: érsekújvári kórház

A páciens még január 17-én jelentkezett az intézményben, miután három napja súlyosabb tünetek jelentkeztek nála, mint például láz, köhögés és általános gyengeség. Pozitív koronavírustesztje miatt a vörös zónában helyezték el.

Január 21-én, éjszaka jelentkeztek az első komplikációk, légszomj miatt ugyanis oxigénre volt szüksége. „Az éjszaka folyamán stabilizáltuk, de a következő reggel fájdalmakra panaszkodott a has felső részében. A vizsgálatok alapján úgy döntöttünk, császármetszést hajtunk végre“ – mondta Dikácz Réka, a szülészeti osztály orvosa.

A beavatkozást követően a páciens súlyos állapotba került, a következő öt napot altatásban töltötte. „A tüdőm a császármetszés után csak 20 százalékra működött, emiatt azonnal lélegeztetőgépre tettek és altatásban tartottak“ – mesélte Lucia.

Az orvosok úgy döntöttek, megpróbálják alkalmazni azt a gyógymódot, amely a múltban már bevált egy sertésinfulenzában szenvedő várandós anyukánál. A terápiát mind a négy kismamánál sikerrel alkalmazták. Paula Habrmanová tüdőgyógyász elmondta, hogy a gyógyszert elsősorban koraszülött csecsemők tüdőkapacitásának növelésére alkalmazzák.

„Mivel a múltban már voltak vele tapasztalataink, nem volt nehéz döntés. Végül azt a hatást értük el, mint az újszülötteknél“ – tette hozzá Krbila Štefan, az aneszteziológiai és intenzív terápiás osztály főorvosa.

Hajnovič Karol, az érsekújvári korház vörös zónáinak főorvosa hozzátette, hogy a COVID-19 megbetegedés esetében sajnos nem létezik még 100 százalékban hatásos gyógyszer, de amikor az ember azzal szembesül, hogy fiatalok távoznak el idő előtt, mindent megtesz, hogy segítsen: „Megpróbáltuk és sikerült. Lucia túlélte, otthon van gyermekével, ugyanúgy, ahogy a három másik anyuka, akiket megmentettünk.“

Luciát még februárban hazaengedték. Nagyon hálás az orvosoknak, hogy megmentették az életét és szinte csodának tartja, hogy sikerült. Megköszönte a korház alkalmazottainak és elmondása szerint mindenki nagyon kedves és előzékeny volt az ottléte során.


(ha)