Négy és nyolc év közti börtönt kaptak a szlovákiai rabszolgatartók Nagy-Britanniában

2021. május 10. - 13:59 | Belföld

Közel másfél évvel azután, hogy a rendőrség leleplezte a nemzetközi emberkereskedő hálózatot, a bűnszervezet működtetői szebesültek a büntetésükkel.

Négy és nyolc év közti börtönt kaptak a szlovákiai rabszolgatartók Nagy-Britanniában
Rendőrségi felvétel

Öt személyt ítéltek el 4 és 8 év közti börtönbüntetésre Nagy-Britanniában emberkereskedelemért, közülük három nő és két férfi, 46 és 66 év köztiek. A rendőrség 2019 szeptemberében leplezte le a bűnbandát egy nemzetközi akció keretén belül, mely során Németországban, Hollandiában és Szlovákiában is házkutatásokat tartottak. Ezek során dokumentumokat, mobiltelefonokat, bankkártyákat, széfeket és ékszereket foglaltak le.

A bűnbanda mindegyik tagja nagymihályi, egyiküket tartóztatták le a városban tartott akció során, a másik négyet pedig Németországban és Hollandiában. Tőlük SIM-kártyákat, gépjárművekkel kapcsolatos iratokat és bankszámlakivonatokat foglaltak le.

A rendőrség szerint 2008 és 2017 között foglalkoztak emberkereskedelemmel és rabszolgamunkára való kényszerítéssel. Azt ígérték az embereknek, hogy minimálisan 400 fontot keresnek majd hetente autómosókban és éttermekben, ingyenes lesz számukra az utazás, a szállás és az étkezés is. A valóság viszont az, hogy heti hat napot dolgoztak, napi 14 órában, ezért pedig mindössze 20 fontot kaptak, a maradék bérüket a bűnbanda zsebelte be. A rendőrség szerint legalább 17 áldozatuk volt.

A gyanúsítottakat európai elfogatóparancs alapján tartóztatták le annak idején, melyet Nagy-Britannia adott ki, és amely alapján aztán megtörtént a kiadatásuk a szigetországba. A mostani ítéletet követően dönthetnek a vagyonuk elkobzásáról és arról is, hogy milyen kártérítést kell majd fizetniük az áldozataiknak.

(Tvnoviny.sk)