Négy év alatt pusztult el a pótolhatatlan korallzátony egyharmada

A csendes-óceáni Guam szigetét övező korallzátonyok több mint egyharmada odaveszett az óceánvíz felmelegedése miatt - derült ki egy új tanulmányból.

Négy év alatt pusztult el a pótolhatatlan korallzátony egyharmada
Fotó: guamcoralreefs.com

A Coral Reefs című tudományos folyóiratban publikált eredmények szerint az Egyesült Államokhoz tartozó sziget korallzátonyainak 34 százaléka pusztult el az emelkedő hőmérséklet miatt 2013 és 2017 között.

A Guami Egyetem (UOG) kutatói szerint a sziget keleti partvonala mentén a zátonyok 60 százaléka veszett oda.

A szakemberek szerint a virágállatokat fenyegető óceánvíz-melegedés elsődleges kiváltó oka a megemelkedett globális szén-dioxid-kibocsátás, de közrejátszik a túlhalászat és a környezetszennyezés is.

"Zátonyaink nagyon gyorsan, nagyon drasztikus változásokon mennek keresztül, olyanokon, amelyekre az elmúlt 500 évben nem volt példa" - mondta el a kutatást vezető Laurie Raymundo. Hozzátette: "muszáj megvédenünk, ami megmaradt, és bármilyen eszközzel rehabilitálnunk, amit lehet, mert ezek a zátonyok kulcsfontosságúak a sziget számára".

Guam több mint 350 ismert fajnak ad otthont, és itt található az Egyesült Államok egyik legsokszínűbb korallzátony-rendszere. A zátonyok nem csupán azért fontosak, mert turisták tömegeit vonzzák a szigetre, hanem mert élőhelyként szolgálnak a halak számára és védelmet biztosítanak a szökőárakkal szemben.

(MTI)