Négy éve alaposan elhasalt, de Tóth Ernő még mindig nem adta fel a visszatérést Nagyudvarnokban

2022. október 5. - 18:02 | Régió

Idén egy csapatot verbuvált, és képviselő-jelöltekkel a háta mögött vág neki a falu egykori, 20 éven keresztül tevékenykedő polgármestere az önkormányzati választásoknak. Kérdés, mennyi esélye lesz Ürögi János ellen, aki már kétszer legyőzte, legutóbb több mint kétszer annyi szavazattal.

Négy éve alaposan elhasalt, de Tóth Ernő még mindig nem adta fel a visszatérést Nagyudvarnokban
Illusztráció - archív felvétel

Nagyudvarnokban a harmadik egymást követő önkormányzati választás szól majd arról, hogy vajon Ürögi János vagy Tóth Ernő vezeti majd a falut következő négy évben.

2014 előtt 20 éven keresztül Tóth Ernő irányította a falut az MKP jelöltjeként, és előfordult, hogy ellenfél nélkül választották meg újra a falu élére, például 2006-ban. 2014-ben következett a nagy fordulat, a függetlenként induló Ürögi János az urnáknál legyőzte a nagy rivális Tóthot. Ürögire 345-en szavaztak, míg Tóth Ernőre mindössze 306-an (a 2010-ben, két ellenféllel szemben szerzett 359 szavazata ekkor is elég lett volna).

A hatalomátadás azonban korántsem ment zökkenőmentesen, Tóth Ernőék panaszt nyújtottak be az Alkotmánybírósághoz, a választások eredményének érvénytelenítését kérték. Sokáig úgy tűnt, Tóth Ernő nem is kíván felállni a polgármesteri székből, és húzta a falu vezetésének átadását, amíg lehet. Körülbelül egy hónapig sikerült. Az alkotmánybírósági panaszukat 2015 februárjában utasították el, Ürögi pedig polgármester maradt. Ezt követően hatalmi játszmák kezdődtek a képviselő-testületen belül, a kilenctagú testületbe beválasztott képviselők közül a választási időszak végére csak öten maradtak, míg az MKP nagyudvarnoki szervezete lényegében megszűnt.

Tóth Ernő

A következő, 2018-as választásokra Tóth Ernő a nagy visszatérését tervezte, függetlenként indult, egy harmadik jelölttel, Paraszti Attilával együtt, akinek a támogatottsága viszont harmadik indulására teljesen elkopott. Nagyon elhasalt 2018-ban Tóth Ernő is, ugyanis a falu mindössze 223 polgárát tudta meggyőzni arról, hogy érdemes a falu vezetésére, ez pedig tulajdonképpen az előző választásokon szerzett szavazatainak mindössze kétharmada volt.

Hozzá képest Ürögi János még javulni is tudott 2014-hez képest, nem is kicsit. Rá 525-en, tehát másfélszer annyian szavaztak, mint négy évvel korábban. A választók ítélete egyértelmű volt, nem szeretnék vissza a régi polgármestert. Olyannyira, hogy még képviselőnek sem szavazták be a testületbe.

Ürögi János

Négy év elteltével Tóth Ernő viszont újult erővel vág neki ismét az önkormányzati választásoknak. Ezúttal már nem függetlenként, hanem a Polgármesterek és független jelöltek (Starostovia a nezávislí kandidáti) nevű pártformáció jelöltjeként. A pártot egykor volt SDKÚ-sok alapították Pozsonyban, 2019-től viszont a nagyfödémesi polgármester, Gőgh Ferenc kezdte újjáépíteni. Nagyudvarnokban Tóth Ernővel, és 5 képviselőjelöltjével.

Ha pedig már itt tartunk, essen néhány szó a képviselőjelöltekről is. Volner István az egyedüli a testületből, aki már nem indul újra. Ürögi János idén a Szövetség jelöltjeként indul Nagyudvarnokban, vele egy csapatban pedig a jelenlegi képviselők közül Domonkos Pál, Makki Károly, Stemmer Jenő (korábban mindhárman MKP-jelöltként kerültek be), Bazsó Rozália (korábban Híd), Ürögi Edit (korábban független), valamint a Bíró Gábor halála után bejutott Ürögi Iván (korábban MKP). Rajtuk kívül a Szövetség jelöltje Banyák Romeo.

Csaknem teljes, hétfős listát indít a faluban a Tóth Ernő vezette csapat. Rajta kívül megméretteti magát egyik korábbi képviselője, Stemmer József, továbbá Bazsó János, Kulcsár Rozália, Rásó Péter és Valaskó József. Stemmer 8 éve esett ki a testületből, de négy éve Kulcsárral és Rásóval együtt megpróbált bejutni, egyiküknek sem sikerült.

Ürögi 7, illetve Tóth 6 jelöltjén kívül még négyen indulnak, közülük Szombath Gabriella ugyancsak a Polgármesterek és független jelöltek jelöltjeként szerepel a listán, Tóth Ernő viszont kampányában nem tesz róla említést.

Íme a jelöltek:

Banyák Romeo (48) – részlegvezető, Szövetség
Bazsó János (45) – szerkezeti lakatos, Polgármesterek és független jelöltek
Bazsó Rozália (65) – nyugdíjas, Szövetség
Domonkos Pál, PhDr. (36) – rendezvényszervező, Szövetség
Kozmér Gabriel (44) - vállalkozó
Kulcsár Rozália (55), egészségügyi nővér, Polgármesterek és független jelöltek
Makki Károly (65) – ügyvezető, Szövetség
Németh Pónya Beáta (44) – pedagógus, független
Németh István (59) – magánvállalkozó, Smer-SD
Rásó Péter, JUDr. (40) – jogász, Polgármesterek és független jelöltek
Stemmer Jenő, Ing. (39) – részlegevezető, Szövetség
Stemmer József, Ing. (54) – közgazdász, Polgármesterek és független jelöltek
Szombathová Gabriela, Mgr. (52) – adminisztratív munkatárs, Polgármesterek és független jelöltek
Tóth Ernő (65) – agronómus, Polgármesterek és független jelöltek
Ürögi Edit (56) – vállalkozó, Szövetség
Ürögi Iván, Ing. (52) – középiskolai tanár, Szövetség
Valaskó József (42) – üzemeltetési menedzser, Polgármesterek és független jelöltek Polgármesterek és független jelöltek

(SzT)