Négy éve büntethető a kommunizmus bűntetteinek kétségbe vonása. A kommunisták azóta is nyomulnak

2015. november 16. - 11:59 | Belföld

A Szlovák Kommunista Párt (KSS) továbbra is a szocializmust szeretné bevezetni, vörös csillaggal, sarlóval és kalapáccsal nyomulnak.

Négy éve büntethető a kommunizmus bűntetteinek kétségbe vonása. A kommunisták azóta is nyomulnak
Fotó: TASR

November 17-én, a bársonyos forradalom ünnepnapján tüntetést szerveznek a szélsőséges Baloldali Ifjúsági Fronttal.

A KSS semmilyen módon nem határolódik el az önkényuralmi rendszer tetteitől, sőt, februárban emlékművet állítottak a normalizációs időszak egy hírhedt alakja, Vasiľ Biľak tiszteletére a svidníki járásbeli Krajná Bystrá településen.

Biľakot a rendszerváltás után hazaárulás ügyében vizsgálták, mint annak a behívólevélnek az egyik aláíróját, amellyel 1968-ban iderendelték a Varsói Szerződés haderőit. Az OKS büntető feljelentést tett a szoborállítás miatt, de a rendőrségi vizsgálat eredménytelenül zárult.

2011-ben, a Radičová-kormány idején a parlament által elfogadott jogszabály szerint bűncselekménynek tekintendő, ha valaki nyilvánosan támogatja, kétségbe vonja vagy jóváhagyja a kommunista rendszer gaztetteit, és ezt hat hónaptól három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik.

A Legfőbb Ügyészség azonban négy év alatt egyetlen ilyen ügyben sem tett vádemelési javaslatot.

A KSS választási kampányát a párt szerint saját tagdíjaikból kívánják állni. A párt alelnöke, Jalal Sulejman azt közölte, hogy választási listájukon országosan ismert személyiségek nevei is megtalálhatóak majd. Azt azonban nem mondta meg, kié.

Sulejman 2007-ben tolmácsként kísérte el Robert Ficót Líbiába, amikor Moammer Kadhafival találkozott.

A párt választási programjának egyik pontja, hogy Szlovákia lépjen ki a NATO-ból,javítsa a kapcsolatait Oroszországgal, és térjen vissza az állami vállalatokhoz és bankokhoz.

A felmérésekben a szlovák kommunisták ugyanakkor alig érnek el észrevehető eredményt. Pavel Haulík szociológus szerint ugyan megragadhatják a Smer elégedetlen választóinak egy részét, de 1,5%-nál magasabb eredményt még így sem jósol nekik.

Sulejman azt állítja, hogy a felméréseknek nem lehet hinni. Ők maguk is készítettek egyet, mely szerint - állítja - a támogatottságuk a szavazók 5%-ához közelít. Úgy látja, itt a legfőbb ideje, hogy a kommunista párt visszatérjen a parlamentbe.

Ľuboš Blaha, a Smer parlamenti képviselője a nyáron megfelelő koalíciós partnerként beszélt a KSS-ről.

TASR/para

Címkék: kommunizmus, KSS