Négy évre ítélték a Basternák-gyilkosság ügyében gyanúsított Mosnárt egy másik ügyben

2019. november 7. - 10:38 | Belföld

A Pozsonyi Kerületi Bíróság négyéves letöltendő szabadságvesztésre ítélre Vladimír Mosnárt.

Négy évre ítélték a Basternák-gyilkosság ügyében gyanúsított Mosnárt egy másik ügyben
Forrás: TV Markíza

Mosnárt testi sértés előkészítésében való bűnrészességért ítélték négyéves feltétel nélküli szabadságvesztésre.

A DKFB magán biztonsági szolgálat egykori alkalmazottját ezen kívül az egykori ógyallai polgármester, Basternák László meggyilkolásának ügyében is gyanúsítják.

A csütörtökön tárgyalt egy korábbi ügy, még 2015 februárjában kezdődött. Mosnárt egyszer már elítélte a pozsonyi járási bíróság tavaly szeptemberben, a vádlott azonban fellebbezett. A kerületi bíróság csütörtökön elutasította a fellebbezést, a háromtagú bírói tanács elnöke szerint a bűncselekmény elkövetése bizonyítást nyert. Az ítélet jogerős, fellebbezésnek helye nincs. Mosnárnak a legenyhébb végrehajtási fokozatú büntetés-végrehajtási intézetben kell letöltenie a büntetését. A vádlottat, aki január óta letartóztatásban van a Basternák-gyilkosság miatt, az Igazságügyi Rendészet és Büntetés-végrehajtási Alkalmazotti Kar (ZVJS) munkatársai kísérték a tárgyalóterembe.

A vád szerint Vladimír M. azzal kereste meg az ismerősét, Denis D.-t, hogy egy teleszkópos gumibottal verjen meg egy orvost, és ha ez nem használna, gyújtsa fel az autóját. Fizetségként 1500 eurót ígért neki. Az ügyben összesen négy személy érintett.

Mosnár csütörtökön nem nyilatkozott az újságíróknak sem az Alena Zsuzsovához fűződő kapcsolatáról, sem a Basternák-gyilkosságról.

Vladimír Mosnárt 2019. január 23-án vette őrizetbe a NAKA. Először még csak lopással gyanúsították, néhány órával később azonban kézbe kapta a vádemelési javaslatot, amely szerint az ógyallai expolgármester, Basternák László meggyilkolásának ügyében is meggyanúsították.

Tavaly a pozsonyi járásbíróság testi sértés kísérlete miatt ítélte el Mosnárt, a bírói döntés ekkor azonban még nem volt jogerős. Mosnár fellebbezett az ítélet ellen, így az ügy a kerületi bíróság elé került. Végérvényes ítélethirdetés helyett azonban nem várt fordulat következett: Mosnár egy borítékot adott át a szenátus elnökének, amelyben két levél volt. Az elsőt Mosnár írta, és az állt benne, hogy panaszt nyújt be a Pozsonyi Kerületi Bíróság minden bírája ellen elfogultságra hivatkozva. Emellett azt szerette volna, ha az ügyét a trencséni kerületi bíróság vette volna át. Mosnár egy ismerősének megállapítására hivatkozott, aki tudomást szerzett arról, miszerint a szenátus elnöke és az ügyész állítólag Mosnár büntetéséről egyeztetett. A levélben továbbá rámutatott arra is, hogy a kerületi bíróság bírái és a kerületi ügyészek átlagon felüli kapcsolatot ápolnak egymással, sőt egyes személyeket családi szálak kötnek össze.

A Kuciak-gyilkosság ügyének egyik vádlottját, Alena Zsuzsovát a Basternák-gyilkosság ügyében is bűnrészességgel gyanúsítják. A rendőrség Zsuzsován kívül Roman Ostružlíkot, Vladimír Mosnárt és Ladislav V.-t gyanúsítja bűnrészességgel. Zsuzsová annak idején az ógyallai polgármesteri székért vívott harcban Basternák ellenfelének, Roman Ostružlíknak kampányolt. Mosnár korábban már elismerte, hogy Zsuzsová sofőrje volt, és több alkalommal pénzt is kölcsönöztek egymásnak. A Markíza szerint Mosnár egy ideig kapcsolatban állt Štefan Kaluzzal, aki lelőtte az ógyallai polgármestert. A Basternák-gyilkosság elkövetőjét, Štefan Kaluzt már elítélték, továbbra sincs meg azonban a megrendelő és a társak.

Basternák Lászlót, Ógyalla korábbi MKP-s polgármesterét 2010. július 9-én, az esti órákban gyilkolták meg a házuk előtt. Štefan Kaluž egy Hubertus típusú vadászpuskából leadott lövéssel ölte meg Basternákot, majd futásnak eredt. Ekkor futott ki utána Basternák fia, aki egy legálisan tartott fegyverrel az elkövetőre lőtt, és el is találta a könyökén. Kalužt életfogytiglani börtönbüntetés fenyegette, nemcsak előre megfontolt gyilkossággal, hanem engedély nélküli fegyvertartással is vádolták.


(TASR/parameter)