Négy halálesettel hozható összefüggésbe a koronavírus elleni oltás Szlovákiában

2021. október 15. - 10:17 | Belföld

Az Állami Gyógyszerellenőrzési Intézet (ŠÚKL) 8733 olyan esetről számolt be szerdáig bezárólag, amikor valaki nem kívánt mellékhatásra figyelt fel Szlovákiában beadott koronavírus elleni vakcina után. 

Négy halálesettel hozható összefüggésbe a koronavírus elleni oltás Szlovákiában
Illusztráció

Az intézet 4 olyan halálesetet regisztrált, amely összefüggésbe hozható az oltással. Ebből három esetnél "lehetségesnek" (egy-egy eset Pfizer/BioNTech-, Moderna-, illetve AstraZeneca-vakcina után), egynél pedig "valószínűnek" tartják az összefüggést. Egyéb, már lezárt halálesetek vizsgálatánál az összefüggést kizárták.

Csütörtökig ehhez képest 2 475 646 személy kapta meg már legalább az első és 2 276 678 személy mindkét oltását.

A Pfizer/BioNTech vakcinához kötődik 568 súlyosabb mellékhatás és egy haláleset.

A jelzett súlyosabb mellékhatások között említik a tartósan megnövekedő vérnyomást (olyanoknál, akiket magas vérnyomással kezelnek), ájulást vagy ahhoz közeli állapotot, de a szélütést, szívinfarktust, ízületi gyulladást, szívburokgyulladást, hallászavart, epilepsziára hajlamosaknál rohamot, polineuropátiát vagy magas lázat.

A Moderna vakcinájával beoltottak esetében 115 esetben lépett fel súlyos mellékhatás, egy személynél halál.

A legsúlyosabb mellékhatások ez esetben az ideiglenes bénulás, tartósan magas vérnyomás, trombózis, ájulás, eszméletvesztés, tüdőembólia, illetve szélütés voltak.

Az AstraZeneca kapcsán a súlyos mellékhatással járó esetek száma 314, az oltás utáni haláleseteké 2.

A leggyakoribb súlyos mellékhatások az ájulás, trombózis, rövid távú eszméletvesztés vagy az arcidegbénulás voltak, emellett epilepsziások esetén roham, ugyancsak tüdőembólia, szélütés vagy szívinfarktus.

35 alkalommal az egydózisú Johnson & Johnson vakcinánál is felléptek súlyosabb mellékhatások, leginkább eszméletvesztés, ájulás, hallucinálás vagy magas láz.

A regisztrálatlan Szputnyik V-hez három esetben köthető súlyos mellékhatás, ezek pedig a tartósan magas vérnyomás, illetve a mélyvénás trombózis voltak.

(TASR)