Négy ismert művész is arra biztat minket, hogy válasszunk szabadon és válasszuk önmagunkat (VIDEÓ)

2021. február 23. - 17:07 | Belföld

Hat közéleti szereplő indított online kampányt a magyar nemzetiség szabad vállalása mellett. Bandor Éva, Borbély Alexandra, Varga Anikó, Gál Tamás mellett két politikus is feltűnik a kampányvideóban: Forró Krisztián és Sólymos László. 

Négy ismert művész is arra biztat minket, hogy válasszunk szabadon és válasszuk önmagunkat (VIDEÓ)

Szlovákiában február 15-e és március 31-e között lehet önállóan részt venni a tízévenkénti népszámláláson, ahol a nemzetiség és az anyanyelv megadására is lehetőség nyílik. Újdonság, hogy idén először a nemzetiség kapcsán a népszámlálásban résztvevők kifejezhetik kötődésüket egy másik nemzetiséghez. Ennek megítélése sok vitát eredményezett az elmúlt hetekben.

A Rigó Konrád kampányfilmjében szereplő négy elismert színész és két politikus arról beszélnek, hogy a 21. században magyarnak lenni és élni Szlovákiában természetes és ennek vállalása a szabadságot jelenti, ugyanakkor ez a tény nem lehet ok mások kizárására, és nem adhat okot negatív megkülönböztetésre.

“Sokszor mások akarják megmondani, hogy minek érezzük magunkat. Ezzel soha nem értettem egyet. Szabad vagyok, szabadon választok.” - mondja Borbély Alexandra a videó elején, amelyet Bandor Éva így zár: “Fontos a múlt, de a jövő fontosabb. Nem nehéz a választás, válaszd önmagad!”.

(p)