Négy központi óvoda és egy kifőzde jönne létre Dunaszerdahelyen, petíciót indítottak a szülők

2016. szeptember 27. - 13:14 | Régió

Elvileg ez nem érinti a gyerekeket, de tulajdonképpen sokak szerint igen.

Négy központi óvoda és egy kifőzde jönne létre Dunaszerdahelyen, petíciót indítottak a szülők
A Barátság téri óvoda a Halpiac téri ovi igazgatósága alá kerülne (Fotó: Paraméter-archív)

A központosítás témája korábban már felvetődött a júniusi képviselő-testületi ülésen is, amikor a képviselők nagyon szűk többséggel (21-ből 11) jóváhagyták az erre vonatkozó tervezetet. A központosítás nemcsak az óvodákat, de az ovisok és iskolások étkeztetését is érintené.

Miről is van szó?

Jelenleg kilenc óvoda működik önkormányzati hatáskörben Dunaszerdahelyen, januártól négy kapna önálló jogalanyiságot. Ez a négy pedig az SzNF téri, a Hapiac téri, az Október utcai és a Komenský utcai óvoda.

A fennmaradó ötöt sem zárnák be, csak az említett négy kihelyezett tagozataként működnének 2017. január 1-jétől. A Barátság téri a Halpiac téri fennhatósága alá kerülne, a Széchenyi utcai és a Jesenský utcai a Komenský utcaihoz, a Rózsaligeti lenne az SzNF téri ovi kihelyezett tagozata, míg a Benedek Elek ovi átkerülne az Október utcai intézmény igazgatósága alá.

Gastro DS

Számolnak emellett azzal, hogy Gastro DS néven létrehoznának egy újabb városi kft.-t, amely az egyes konyhák helyett központilag biztosítaná a gyerekek étkeztetését. Hájos Zoltán szerint ebből kifolyólag sokkal hatékonyabbá válhatna például az árubeszerzés. „Vannak olyan óvodák, konyhai berendezések, amelyek kapacitása túldimenzionált, és vannak, amelyek aluldimenziponáltak. Nem profi gépeket, hanem háztartási gépeket használnak, de ipari jellegel” – fejtette ki.

A polgármester azzal is érvelt, hogy hosszabb távon ezáltal csökkenne a konyhák rezsiköltsége, a szülőknek pedig lényegében csak a nyersanyagot kellene kifizetniük. Tehát elviekben olcsóbb lehet a gyerek ebédje. Hájos Dunaszerdahely testvérvárosát, Gödöllőt, illetve Brünnt hozta fel példaként.

A központosított kifőzde a Smetana ligeti alapiskolában működne, és ezen az iskolán kívül 13 kihelyezett étkezdébe szállítanák innen az ételt. Ezek között van mindegyik dunaszerdahelyi alapiskola, és az összes óvoda.

A tervezet első jóváhagyásakor már a képviselők is ellenérveket hoztak fel a központosítással szemben. Jarábik Gabriella egykori óvodai igazgatónőként például azt emelte ki, hogy míg jelenleg minden problémát helyben meg tud oldani az óvodai kollektíva, addig a jövőben ez olyan módon változhat, hogy a központi óvodák vezetőinek más dolgok sem lesz, mint egyik kihelyezett ovitól futkosni a másikig.

Antal Ágota akkor azt nehezményezte, hogy egy összecsapott javaslatról van szó, hasonlóképp érvelt Horváth Kinga is.

Hájos Zoltán viszont a gazdaságosságot emelte ki legfőbb érvként. „Nagyjából 200 gyermeknél lehet gazdaságos egy ilyen intézmény, a jelenlegi számok azonban ezzel még köszönőviszonyban sincsenek” – húzta alá. Úgy gondolja, hogy a jelenlegi beszerzési árakat lejjebb lehet tolni, ha központosítják. A klientizmust, tehát hogy egy baráti céget bíznának meg a beszállítással, visszautasította.

Horváth Zoltán alpolgármester pedig elmondta, hogy két független cég is megvizsgálta a tervezetet. „Az anyagban elkülönül, hogy mi valósítható meg rövid-, közép-, illetve hosszú távon. Valahonnan el kell indulni” – szögezte le.

Petíció

Sok szülő ellenzi a kezdeményezést, többen arra figyelmeztetnek, hogy

az egyes óvodák elvesztenék az évek során kialakult arculatukat, jellegüket.

Elsősorban azonban arra panaszkodnak, hogy az egész tervezetből alig derül ki valami arról, hogy azt miként ültetik majd át a gyakorlatba.

Emiatt petíciót indítottak, és a kezdeményezőktől kapott információink szerint már be is nyújtották azt a Városi Hivatalba. Várhatóan ez a petíció is napirendre kerül majd a kedd délutáni plénumon.

(para)