Négy megyében lesz alelnöke a Szövetségnek, a legfontosabb feladatuk, hogy a megyék „túléljék” az energiaválságot

2022. december 6. - 15:22 | Belföld

A Szövetség mind a négy, magyarok lakta megyében – Nagyszombat, Nyitra, Besztercebánya és Kassa – bekerül a megyei önkormányzat vezetésébe, alelnököt adhat. Két megyében – Nagyszombat és Kassa – már megválasztották a jelöltjeit, Nyitra és Besztercebánya megyékben is megegyezés van a megválasztásukról. A megyei vezető pozíciókat a jó választási ereményeknek köszönheti a párt.

Négy megyében lesz alelnöke a Szövetségnek, a legfontosabb feladatuk, hogy a megyék „túléljék” az energiaválságot
Négy megyei alelnöke lesz a Szövetségnek, (balról jobbra) Pataky Károly, Juhász Péter, Forró Krisztián pártelnök, Csenger Tibor, Berényi József (Fotó: Paraméter)

Megyeelnök-helyettese lesz a Szövetségnek abban a négy dél-szlovákiai megyében, ahol a magyar kisebbség legnagyobb része él. Nagyszombat, Nyitra, Besztercebánya és Kassa megyében a korábbinál sokkal több szavazatot szereztek a párt jelöltjei, a legtöbb helyen a Szövetség növelni is tudta a képviselői számát.

„Az alelnöki pozíciókat annak köszönhetjük, hogy erős képviseletet sikerült elérni a megyei választások során, ennek köszönhetően megkerülhetetlen tényezővé váltunk a dél-szlovákiai megyékben – mondta Forró Krisztián pártelnök. – A pártok közül mi vagyunk a legerősebbek a képviselők tekintetében.”

A Szövetség ugyan sehol sem szerzett többséget, de nélkülük nem lehet stabil koalíciót létrehozni a megyében.

A négy elnökhelyettes közül három már a korábbi ciklusban is betöltötte ezt a posztot. Nagyszombat megyében Berényi József lett újra alelnök, őt már megválasztotta a megyei testület az elnökhelyettesi posztra. Ugyanez a helyzet megyében Pataky Károllyal, aki szintén aelnök volt az elmúlt ciklusban is. Nyitra megyében Csenger Tibor lesz a Szövetség által jelölt elnökhelyettes, ezt a posztot az előző 5 éves ciklusban is betölthette. Csengert azonban még nem választotta meg posztjára a megyei önkormányzat, de állítása szerint ez csak technikai kérdés. Ezúttal Besztercebánya megyében is lesz magyar alelnök: Juhász Pétert ugyan még szintén nem választották meg erre a posztra, de a megválasztása már eldőlt a megyei vezetéssel való tárgyalásokon. Berényi és Csenger az MKP, Pataky pedig a Híd színeiben volt megyei alelnök az előző ciklusban.

Az alelnökök minden megyében az energiaválsággal kapcsolatos problémák megoldását nevezték a legfontosabb feladatuknak.

„A legaktuálisabb feladatunk energiahatékonyan működtetni a megyei intézményeket, bízunk azonban benne, hogy ez a válság egy-két év múlva mögöttünk lesz” – jelentette ki Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke.

Emellett a megye legfontosabb feladatai közé sorolta a közúthálózat fejlesztését, az oktatási intézmények modernizációját és a határon átnyúló programok megvalósítását. Juhász Péter (Besztercebánya megye) fontosnak tartja az egészségügyi intézmények fejlesztését is. Pataky Károly (Kassa megye) szerint a napi problémák megoldása mellett a fő célkitűzésük a turizmus fejlesztése. „Mivel azonban Kassa megye több régiója is nehéz helyzetben van gazdasági szempontból, a a szociális intézményeinket is fejleszteni kell.”

- lpj -