Négy ország, egy nemzet!

2017. július 14. - 08:31 | Régió

Nagyszabású testvértelepülési találkozóra került sor a múlt héten Szap községben. 

Egy évvel ezelőtt, 2016 áprilisában négy ország négy községe egy testvértelepülési szerződést írt alá, melynek egyik legfontosabb pontja, hogy igyekeznek kihasználni minden pályázati lehetőséget, amit az Európai Unió kínál.


A palágykomoróciak csapata

Múlt kedden egy több mint száz fős küldöttség érkezett a szlovákiai Szap községbe, méghozzá az ukrajnai Palágykomoróc, a magyarországi Kamond és Karakószörcsök, valamint a romániai Jedd községekből. A találkozó legfőbb célja az volt, hogy minél jobban megőrizzék a magyar identitásukat, illetve megismerjék egymást és nemzeteik kultúráját. „Minden este kultúrprogrammal is készültünk, hogy ne csak a környék nevezetességeivel ismerkedjenek meg a látogatók, de a szokásainkkal és a hagyományainkkal is” — mondta Miklós Ferenc Szap község polgármestere.


A szapon vendégeskedők egy csapata

A vendégeket Bősön szállásolták el, így minden nap a reggeli után tartalmas program várta őket. Szerdán megismerkedhettek Szap községgel, persze nem egy képernyőn keresztül, de a saját lábukkal, szemükkel és egyéb érzékeikkel járhatták körbe a falut. A program egészen ebédig tartott, majd ekkor kezdődött el hivatalosan a testvértelepülési találkozó. „Ami bennünket a leginkább megfogott ezen a napon, az a nyugodt, csendes falusi környezet, a szép, rendezett utcák, illetve az itt élő emberek vendégszeretete” — mondta Asbóth Szabolcs Kamond polgármestere.


A testvértelepülések polgármesterei

A hivatalos kezdés után egy fotókiállítás megnyitójára is sor került, ahol a megjelent községek állították ki a településükről készült felvételeket. „Ekkor került sor aztán a községek bemutatásának, amit mi polgármesterek végeztünk. Kivetítőn keresztül képekkel mutattuk be falunkat, az elmúlt időszak fejlesztéseit” — magyarázta a szapi polgármester. Ezen belül mindenki elmondta, milyen fejlesztéseket tudtak végrehajtani EU-s finanszírozással, így is segítve, illetve tippet adva egymásnak a kollégák. „A testvértelepülések találkozásainak túl azon, hogy jó társasági események, van egy fontos hozadékuk: tanulhatunk egymástól. Emiatt felettébb hasznosnak ítélem meg. Nem kell eget rengető dologra gondolni, hiszen ha csak egy kis, de frappáns ötletet veszünk át partnereinktől és azt gyakorlatba ültetjük otthon úgy, hogy jobbá tesszük az általunk vezetett település lakóinak mindennapját, az már gyakorlati hasznot jelent a szellemieken túl is. Ilyen ötleteket a szapi látogatásunk alatt is lejegyeztem, és igyekszem hasznosítani Jedden” — mondta Bányai István jeddi polgármester.


Az EU-s vetélkedő győztesei a jeddiek


A szapiak csapata a vetélkedőn

A csütörtöki nap sem volt eseménytelen a látogatók számára, hiszen mindjárt délelőtt a „Merre tart Európa” elnevezésű polgári fórumon vettek részt. A szakmai előadásokat a magyarországi Kamond községből érkezett szakember tartotta meg. Ám vetélkedő is zajlott, méghozzá kicsiknek és nagyoknak egyaránt, a „Ki tud többet az Európai Unióról” címmel.


Előadássorozat az Európai Unióról


A magyarországi Kamond polgármestere bemutatja a községet

Pénteken megtekintették a bősi menekülttábort, illetve a vízerőmű gépházát. A délutáni órákban ismét hasznos előadásokra került sor a szapi kultúrházban, ahol a bevándorlásról, a szolidaritásról és az euroszkepticizmusról zajlott vitafórum. Este pedig Nagy Iván etnológus mutatta be a vendégeknek és a helyi érdeklődőknek, milyen is volt a régi dunai halászat. A vendégekre leginkább a bősi vízerőmű gyakorolt nagy hatást. „Örültünk, hogy volt lehetőségünk nem csak Szapot, hanem Bőst is meglátogatni. Az erőmű látványa, már csak a méretei miatt is lenyűgöző volt, nekem többszörösen is, hiszen mérnök vagyok, így nem csak laikus, hanem szakmai szemmel is rá tudtam csodálkozni. Ami azonban igazán nagy benyomást tett rám, az nem a falak magassága, hanem az építmény történelme, hiszen az igazán mérlegelésre, gondolkodásra és továbbgondolásra késztet” — ecsetelte a jeddi faluvezető. „2003-ban jártam először a bősi vízerőműnél, amely akkor nagy hatást gyakorolt rám. Az azóta eltelt években többször is megfordultam ott, így látványa mára már megszokottá vált számomra. Csoportunk többsége most járt itt először, nekik hatalmas élmény volt. Még sokáig fognak arról beszélni, amikor áthajózhattak az erőmű zsilipcsatornáin” — mesélte mosolyogva a kamondi polgármester.


Nagy Iván előadása a csallóközi halászatról

A szombati napon zajlott a Szapi Halásznap harmadik évadja, amiről itt már írtunk.

Vasárnap, a találkozó utolsó napján a látogatók a Dunán egy sétahajózáson vehetettek részt, majd az ebéd elfogyasztása után hazaindultak. „Nagyon örülök annak, hogy a falu lakossága is megmozdult és nagyban segítették a szervezést. Illetve sokat tettek még a rendezvény gördülékeny lebonyolításáért a képviselő-testület nagy része, a helyi nyugdíjasok szervezete, a Csemadok helyi szervezete és természetesen a községi hivatal dolgozói” — húzta alá Miklós Ferenc polgármester.


A vásárúti Dalárda is szórakozatta a vendégeket

A találkozó a „Közép-kelet európai települések tapasztalatcseréje az Európai Unióról” megnevezéssel az Európai Unió támogatásával az Európa a polgárokért program keretében valósulhatott meg. Hasonló testvértelepülési találkozóra augusztus 21-e és 28-a között a romániai Jedd községben kerül majd sor, ahova egy busszal a szapiak is meghívást kaptak.

(-dor)