"Négy pápa bizalmát is élvezte. Hiányozni fog"

2022. augusztus 12. - 13:45 | Belföld

Lerótta kegyeletét a héten elhunyt Jozef Tomko koporsójánál Zuzana Čaputová államfő. Az egyik legjelentősebb szlovák személyiségnek nevezte a bíborost.

"Négy pápa bizalmát is élvezte. Hiányozni fog"
Zuzana Čaputová (Fotó: TASR) - Jozef Tomko búcsúztatásáról több kép is megjelenik kattintás után!

"Egy olyan személyiség volt, aki négy pápa bizalmát is élvezte. Hiányozni fog" - jelentette ki a pozsonyi Szent Márton dómban.

Több száz polgár mellett lerótta kegyeletét a bíboros koporsójánál Boris Kollár (Sme rodina), a parlament elnöke és Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök is.

A köztársasági elnök kiemelte, hogy Tomko sokat tett az univerzális egyházért, és mindig érdekelte Szlovákia jelene és jövője is. Kiemelte a bíboros mindenhol tetten érhető emberségét és empátiáját.

"Őszinte részvétemet szeretném kifejezni, elsősorban a hozzátartozóinak, nem mellesleg pedig egész Szlovákiának, mivel ez mindannyiunk számára nagy veszteség" - mondta.

Ugyancsak nagy személyiségként emlékezett meg róla a parlament elnöke. Kollár kiváló embernek, a legfőbb szlovák egyházi autoritásnak nevezte őt."Fordulhattunk hozzá, tanácsokat adott, segített, mindig mögöttünk állt" - fogalmazott. Hozzátette, szeptember 1-jén állami kitüntetésben részesítik a néhai bíborost.

Eduard Heger a Jozef Tomko által tanúsított alázatot emelte ki elsősorban, de az egyház fejlődéséhez és Szlovákia jó hírnevéhez való hozzájárulását is. "Kivételes személyiség volt, és mint a Vatikában szolgálatot teljesítő jelentős egyházi képviselő, sosem feledkezett meg arról, honnan származik" - fűzte hozzá. Okosnak és alázatosnak, szeretettel telinek írta le őt, aki a szívében hordozta Szlovákiát, és ennek köszönheti nagyságát.

(TASR)