Négy rendőrfőkapitány-jelölt felelt meg a feltételeknek

Az országos rendőrfőkapitány posztjára pályázó hat jelölt közül négy felelt meg a törvényileg előírt feltételeknek, köztük Milan Lučanský, a jelenlegi rendőrfőnök is.

 Négy rendőrfőkapitány-jelölt felelt meg a feltételeknek
-illusztráció- (Fotó: TASR/Jakub Kotian)

Ezt a szerdai kormányülés után jelentette be Denisa Saková (Smer-SD) belügyminiszter. A Felügyeleti Szolgálati Hivatal igazgatói pozíciójára öt pályázó jelentkezett, a törvény által előírt feltételeket négyen teljesítették.

„Egyelőre nem fogom konkretizálni, hogy kiket preferálok”

– mondta Saková, hozzátéve: mindegyik jelöltnek egyenlő lehetőséget akar biztosítani arra, hogy meggyőzze a pályázatelbíráló bizottságot.

Jaroslav Taldík, a belügyminisztérium sajtóosztályának igazgatója elmondta: a meghallgatásra Slavomír Vodnák, Milan Lučanský, Ivan Ševčík és Ivan Piliar kaptak meghívást. A Felügyeleti Szolgálati Hivatal igazgatói pozíciójára előírt feltételeket Igor Tomáš, Martin Krčmárik, Róbert Zaplatílek és Adrián Szabó teljesítették.

Saková azt szeretné, ha az új rendőrfőnököt és a Felügyeleti Szolgálati Hivatal igazgatóját nyárig kineveznék. Arra a kérdésre, hogy a koalíción belül is egyeztetni fognak-e a nevekről, azt válaszolta, hogy a jelöltek meggyőzhetik a parlamenti képviselőket a védelmi bizottság előtt tartott nyilvános meghallgatáson.

Az országos rendőrfőkapitány és a Felügyeleti Szolgálati Hivatal igazgatói pozíciójának betöltését célzó álláspályázatot február 5-én hirdette meg a belügyi tárca. Jelentkezni a pályázatra péntekig lehetett. A választásra már az új szabályok szerint kerül sor.

A belügyminiszter szerint a rendőrségről szóló törvénymódosítás átláthatóbbá teszi a folyamatot.

TASR