Négy személyt gyanúsítanak 2,5 milliós adócsalással a dunaszerdahelyi NAKA-razzia után!

Folytatólagosan elkövetett adócsalással gyanúsítanak négy személyt a rendőrség RAIO névre keresztelt keddi országos akciója után, melynek egy része Dunaszerdahelyen, illetve Nagymegyeren zajlott.

Négy személyt gyanúsítanak 2,5 milliós adócsalással a dunaszerdahelyi NAKA-razzia után!
Illusztráció

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség egy adócsalásra szakosodott bűnszervezetet tagjait vette őrizetbe kedden, mint azt már korábban is írtuk.

Tibor Gašpar országos rendőrkapitány csütörtökön tájékoztatott az akció részleteiről, melyet RAIO névre kereszteltek, vélhetően azért, mert az elkövetők egy céghálón keresztül élelmiszer-ipari termékekkel lebonyolított üzletelést folytattak.

A keddi összehangolt országos razzia során Dunaszerdahelyen kívül Nagymegyeren, Pozsonyban, Kassán, Zsolnán és Tvrdošínban csaptak le. Gašpar kifejtette, hogy a bűnbanda egy nyolc cégből álló hálózatot épített fel, melyek egymás között számláztak különböző ügyleteket, majd ezen keresztül követték el az adózással kapcsolatos bűntényeket.

Lengyelországból, Magyarországról és Csehországból importáltak a papírjaik szerint szóját, repcedarát és további mezőgazdasági termékeket, melyeket a céghálózaton keresztül valóban eljuttatták a vásárlókhoz. A cégháló kiindulópontján lévő társaságok élére strómanokat, tehát megbízott személyeket ültettek, ezáltal az ügyleteken keresztüli adócsalások valódi haszonélvezői rejtve maradtak. Ezek a strómanok, vagy más néven "fehér lovak" többnyire szociálisan hátrányos helyzetű személyek voltak, közülük némelyek együttműködnek a rendőrséggel, de vannak még, akiket keresnek.

Az említett strómanok által vezetett cégeknél többnyire egyáltalán nem tettek eleget az adókötelezettségnek, vagy pedig önkényesen manipulálták az adóbevallásokat, hogy csökkentsék a befizetendő adót, adott esetben az indokoltnál jóval magasabb összegű adót írhassanak le. Ezáltal összesen 2,45 millió eurós kárt okoztak az államnak.

A nyomozók csütörtökön hivatalosan is meggyanúsítottak négy személyt, köztük a 32 éves B. Norbertet, a 30 éves Silvia G.-t, a 41 éves Cyprián H.-t és a 28 éves F. Boglárkát, illetve további személyek ügyében vizsgálják az érintettséget. A gyanúsítottak, akiket az adócsalás kitervelőinek tartanak, 5-től 12 évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetők, amennyiben beigazolódik a bűnösségük.

(TASR)