Négy személyt vett őrizetbe a NAKA a kormányzati rendszer lehallgatása ügyében!

2020. június 10. - 09:30 | Belföld

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) egyelőre négy személyt vett őrizetbe a Hálózati és Elektronikus Szolgáltatások Nemzeti Ügynökségénél (NASES) tartott keddi akcióval összefüggésben.

Négy személyt vett őrizetbe a NAKA a kormányzati rendszer lehallgatása ügyében!
Illusztráció

Az ügyben megbízott nyomozó pillanatnyilag nyomozati műveletekkel foglalkozik, a rendőrség viszont a nyomozás érdekeire hivatkozva erről nem árult el részleteket.

Ahogy arról beszámoltunk, kedden délelőtt a NAKA ellátogatott a Hálózati és Elektronikus Szolgáltatások Nemzeti Ügynökségének (NASES) irodáihoz, és ezzel párhuzamosan a kormány székhelyéhez, a kormányhivatalhoz is.

A hatóságok azt feltételezik, hogy a Govnet nevezetű állami számítógépes rendszer egészét lehallgatták. A DenníkN hírportál úgy értesült, hogy a rendőrség néhány szerveren gyanús berendezéseket fedezett fel. Egyes feltételezések szerint a kormányhoz tartozó összes elektronikus levelet és telefont lehallgathatták. A megfigyelt szervezetek körébe tartozhat az ügyészség is, ami nagyon komoly biztonsági kockázatot jelentene.

A berendezéseket most szakértők vették kezelésbe, hogy a végére járjanak, mire is szolgáltak. Ha beigazolódik a gyanú, akkor ez az egyik legnagyobb kiberbiztonsági fenyegetettség, ami Szlovákiában történt. Ebben vagy a külföldi titkosszolgálatoknak lehet benne a keze, vagy a hazai magánszektornak - véli a rendőrség.

(TASR/parameter)