Négy további szlovák-magyar határátkelőn kap zöldet a teherforgalom

2020. március 31. - 21:50 | Régió

Április 1-jén (szerda) reggel hat órától négy további szlovák-magyar határátkelőt nyitnak meg a teherforgalom részére - állapodtak meg a két ország belügyminiszterei.

Négy további szlovák-magyar határátkelőn kap zöldet a teherforgalom
Fotó: PZ SR - illusztráció

A változásról Michal Slivka, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője tájékoztatta a Paramétert.

Az alábbi négy határátkelő a legutóbbi korlátozás óta csupán a személyforgalom előtt állt nyitva, ám április 1-től újra megnyitják őket a teherszállítás előtt is - azonban nem korlátlanul.

Ezeken a határátkelőkön csak azok a fuvarosok haladhatnak át - mindkét irányban -, akiknek Magyarország vagy Szlovákia a célországa, tehát a két ország valamelyikében rakják ki az árut:

• Medve-Vámosszabadi (Dunaszerdahelyi járás)

• Šiatorská Bukovinka-Salgótarján (Losonci járás)

• Sajószentkirály-Bánréve (Rimaszombati járás)

• Slovenské Nové Mesto-Sátoralújhely (Tőketerebesi járás)

Michal Slivka rendőrségi szóvivő hangsúlyozta, hogy a határellenőrzéskor a kamionos fuvarlevele alapján döntik el, hogy átengedik-e a járművet a határon. Ez csak abban az esetben fog megtörténni, ha a Magyarországra irányába tartó kamion kirakodóhelye Magyarországon van, és ha a Szlovákiába tartó kamion kirakodóhelye Szlovákiában van.

Továbbá a Nagykürtösi járásban megnyitják a személyforgalom részére a Slovenské Ďarmoty-Balassagyarmat határátkelőt, ahol a két ország között - legfeljebb 30 kilométeres sugárban - nap mint nap ingázó dolgozók kelhetnek át a határon anélkül, hogy automatikusan két hétre házi karanténra utasítsák őket.

(db)