Négy választási ciklus után távozik Nagyrőce polgármestere, négyen pályáznak a helyére

Nagyrőce (Revúca) polgármestere, Eva Cireňová idén már nem jelölteti magát a helyhatósági választásokon. Helyét három jelölt venné át.

Négy választási ciklus után távozik Nagyrőce polgármestere, négyen pályáznak a helyére
Fotó: TASR

Eva Cireňová 2006-ban került Nagyrőce élére – akkor függetlenként 1 153 szavazatot szerzett. Legerősebb kihívójára, a szintén független Marián Faškóra 763-an voksoltak. Ebben az évben 14-en szálltak harcba a városvezetői címért, Jaroslav Gočaltovský (független) korábbi polgármesternek pedig nem sikerült megőriznie a címét, mivel mindössze 422-en szavaztak rá.

Négy évvel később Gočaltovský megpróbálta visszaszerezni a polgármesteri széket, ezúttal már a SDĽ  támogatásával – sikertelenül. Ekkor már csak 212 voksot szerzett, míg az aktuális polgármesterre, Cireňovára (Smer-SD, ĽS-HZDS) 1 946-an szavaztak.

2014-ben Cireňová ismét győzött: 2 176 szavazatot zsebelt be a Smer, az SNS és a KDH támogatásával. Legerősebb ellenfele, a független Peter Puhalla 1 432 karikát gyűjtött.

Idén Eva Cireňová már nem indul a polgármesteri tisztségért. A megüresedett helyet négyen is betöltenék.

A polgármesterjelöltek:

Július Buchta, Ing. (44), kutató, SNS, Smer-SD

Karol Hatala (49), állami alkalmazott, független

Marko Rus, JUDr. (51), SZČO, független

Rudolf Steigauf (47), nyugdíjas, Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku

Nagyrőcén két választói körzetben szavazhatnak a képviselőjelöltekre a helyiek. Az elsőben 12, a másodikban csupán egyetlen hely kiadó. A képviselőjelöltek teljes listája IDE kattintva elérhető.


(fl)