Négy vezető állásába került Fico beszéde a szlovák köztévénél!

2022. november 18. - 16:52 | Belföld

Ľuboš Machaj, a szlovák közmédia (RTVS) vezérigazgatója kirúgta a köztévé hírszolgálati és publicisztikai igazgatóját, Mária Hlucháňovát, valamint a hírszolgálat vezetésének további három tagját - tudta meg az Omediach.com portál.

Négy vezető állásába került Fico beszéde a szlovák köztévénél!
Robert Fico beszéde a :24-es csatornán - Fotó: Omediach.com

November 17-én, a bársonyos forradalom ünnepén a televíziócsatornák rendszerint ennek az ünnepnek az eseményeiről emlékeznek meg, a :24-es hírszolgálati csatornán viszont Robert Fico egyórás beszédét közvetítették élőben, aki már többször is kijelentette, hogy a bársonyos forradalmat észre sem vette. Az Omediach.com cikkében meg is jegyzik, hogy az adás inkább hasonlított arra, amilyen a köztévé műsora akkor lenne, ha a bársonyos forradalom valóban el sem jött volna.

Az ünnepi műsorban azért mutat kínosan Fico egyórás beszéde a Smer-SD tisztújító közgyűlésén, mert abban az egykori háromszoros miniszterelnök azt bírálta, hogy Szlovákia a Nyugat felé "hajlik", ekézte a szabad sajtót, mellyel szemben pedig piedesztálra emelte az alternatív médiát, mely szerinte a nyilvánosság nagyobb hányada számára megbízhatóbb.

Az élő adásban felszólított a népszavazáson való részvételre, a Smert dicsérte és hangoztatta, hogy meg akarja nyerni a választásokat.

A szabadság ünnepén azt hangsúlyozta, hogy a Smer nem akarja, hogy Oroszország Szlovákia ellensége legyen, és hogy nem lehet prioritás Szlovákiában az, hogy a homoszexuálisok örökbefogadhassanak vagy hogy az emberek megváltoztathassák a nemüket.

Az egyórás beszédet nem helyezték semmilyen kontextusba, nem nyújtott semmiféle kommentárt vagy magyarázatot hozzá a köztévé, és nem reagált rá senki.

Pénteken emiatt találkozott a vezérigazgató Machaj a hírszolgálati és publicisztikai rovat vezetésével, azután pedig döntöttek Mária Hlucháňová, továbbá Alfonz Šuran intendáns, Peter Nittnaus fődramaturg és Andrea Fajnorová, a tévés hírszolgálati és aktuális publicisztikai részleg vezetőjének távozásáról.

A szekció vezetésével Miroslav Frindtet bízták meg, aki 1999 óta dolgozik a hírszolgálatnál különböző pozíciókban.

Machaj közzétett állásfoglalásában helytelennek és nyugtalanítónak nevezte azt, hogy Fico egyórás beszédét minden további nélkül leadták élőben.

"Mindenekelőtt azért, mert egy ilyen ünnepen egyetlen politikai pártnak sincs helye a köztévé műsorában. A közszolgálati média adásának a bársonyos forradalom demokratikus következményeinek, vívmányainak kell teret adnia, amit a mostani időkben rendkívül fontosnak tartok" - nyilatkozta.

Hozzátette, a közmédia vezetésének nem volt információja arról, hogy a televízió ilyen közvetítést tervez, noha számos értekezletet szenteltek annak, hogy milyen tartalmakat és speciális műsorokat közvetítsenek ezen a napon. "Jómagam történelmi fordulópontként tekintek erre az eseményre, ezért is folyamodtunk a fenti döntésekhez" - közölte.

(omediach.com)