Negyedakkora lehet a jövedelemadó-kiesés Dunaszerdahelyen, mint azt elsőre jelezték

2020. május 6. - 07:04 | Régió

Április végén soron kívüli online képviselő-testületi ülést tartott a dunaszerdahelyi önkormányzat, melyen néhány határozatot hoztak az oktatásüggyel kapcsolatban. Hájos Zoltánt erről, illetve a készülő költségvetés-módosításról is kérdeztük.

Negyedakkora lehet a jövedelemadó-kiesés Dunaszerdahelyen, mint azt elsőre jelezték
Hájos Zoltán - Fotó: Cséfalvay Á. András

Első online képviselő-testületi ülését tartotta a dunaszerdahelyi önkormányzat április 22-én. A képviselők nemcsak a napirendi pontokhoz tartozó dokumentumokat és javaslatokat kapták meg elektronikusan, mint eddig, de a szavazás is ilyen módon történt.

„A hivatal elkészített egy javaslatot, majd elküldtük azt az illetékes bizottságok tagjainak. A képviselőknek volt 24 órájuk véleményezni, esetleg alternatív javaslatokat benyújtani. Ezt követően a hivatal összegezte a véleményeket, majd újabb 24 órára megkapta azt az összes képviselő, és elektronikusan, e-mailben szavazhattak róla. 21 képviselőből 19 ilyen módon igennel szavazott, ketten nem vettek részt.

A törvény kimondja, hogy ilyen módon csak a rendkívüli helyzetet érintő kérdésekben szavazhatnak a testületek, így két kérdésben döntöttek a képviselők, mindkettő egy oktatásügyi témájú általánosan kötelező érvényű rendelet módosítását takarta. Az egyik a város eredeti hatáskörébe tartozó oktatásügyi intézmények (óvodák, iskolai intézmények, művészeti alapiskola) működési költségeire és fizetéseire fordítandó támogatás mértékét határozza meg. A módosítás szerint május egytől ezek az intézmények az ún. normatív támogatás egytizenkettedének 80%-át kapják meg addig, amíg a kormány vissza nem vonja a rendkívüli helyzetet.

A másik módosítás az óvodákat érintette. „Csak arra az időszakra kér az óvoda és az önkormányzat illetéket, rezsihozzájárulást a szülőktől, amikor a gyermek ott van az óvodában, viszont az iskoláknál kötelező volt az iskolaigazgatóknak kérni a szülőktől ezt akkor is, ha a gyerek nem jár iskolába. Úgy gondoltuk, hogy ez nem igazságos, és a rendelettel módosítottuk, így amikor a gyerek nem jár iskolába rendkívüli helyzet esetén, akkor az igazgatóknak ne legyen kötelessége ezt a rezsiköltséget beszedni a szülőktől” – fejtette ki a polgármester, hozzátéve, hogy ez akkor lesz érvényes, amikor az oktatás megszakítása legalább 5 napig tart.

Minden önkormányzat számol azzal, hogy a jelenlegi helyzet kiesést eredményez legterjedelmesebb bevételi forrásukban, a jövedelemadó helyi önkormányzatoknak visszatérített mértékében.

Dunaszerdahelyen Hájos Zoltán elmondása szerint az első becslés arról szólt, hogy több hónapos kiesés esetén akár a 28%-ot is elérheti ez a kiesés, pillanatnyilag ugyanakkor már enyhítettek ezen, így a hiány „csupán” 7%-ra rúghat.

„Ettől függetlenül nem egyszerű a helyzete az önkormányzatoknak, mert egyrészt kevesebb a részadó, másrészt sem szemétdíj, sem ingatlanadó pillanatnyilag nem érkezik be a város kasszájába” – szögezte le.

Hangsúlyozta, hogy ugyanakkor egy dolog a prognózis, és egy másik, hogy valójában mennyi pénzt kapnak.

„A pénzügyminisztérium lehetőséget adott az önkormányzatoknak, hogy ha a folyó bevételeikből nem tudják fenntartani az intézményeiket, hozzányúlhatnak a beruházásokra szánt pénzhez is. Mi nem szeretnénk felélni a beruházásokra szánt pénzeket, de ha szükség lesz rá, ez is egy lehetőség” – magyarázta. Több beruházás a legközelebbi költségvetés-módosításnál mellékvágányra kerül, de mint már megírtuk, a sikabonyi temetőnél létesítendő körforgalom, illetve az óvodai játszóterek elemeinek beszerzése nem.

A nehéz helyzet miatt pénzügyi területen több intézkedést is meghoztak. Mint mondta, április hónapban az óvodákban és a városi hivatalban is felváltva merítik tavalyról megmaradt szabadságaikat az alkalmazottak. A szakszervezettel és az óvodaigazgatónőkkel egyeztetve abban maradtak, hogy május egytől az óvónők átlagfizetésük 80%-át kapják, míg az óvodák nem pedagógiai alkalmazottai rövidített munkaidőben dolgoznak 60%-os bérért. A hivatal munkatársai, a polgármester és az alpolgármesterek is rövidített munkaidőben dolgoznak bérük 80%-áért.

Miután a kormány már döntött arról, hogy már megtarthatók a képviselő-testületi ülések, az áprilisban esedékes rendes plénumot májusban tervezik megtartani, immár a városházán.

(SzT)