Negyedik alkalommal indult Dunaszerdahelyről a trianoni motoros felvonulás

2023. június 4. - 13:42 | Régió

Trianion 100. évfordulójától, 2020-tól minden évben megrendezik az autós, motoros felvonulást Dunaszerdahelytől Párkányig. A szervezők célja, hogy "méltóképpen emlékezzenek, s emlékeztessenek a trianoni békediktátum összmagyarságot érintő fájdalmas következményére". Idén jelképesen a kárpátaljai magyarokért is szólt a felvonulás.

Negyedik alkalommal indult Dunaszerdahelyről a trianoni motoros felvonulás
Fotó: Nagy Attila/ Dunaszerdahelyi.sk

A résztvevők minden évben a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeummal szemben található Trianoni Országzászlónál gyülekeztek, ahol az esemény kezdetén elénekelték a magyar és a székely himnuszt. Ezt követően a szervező Új Egység Mozgalom nevében Mikóczi Zoltán köszöntötte őket, aki egy klasszikussal indított: "igaz magyar csak az lehet, akinek fáj Trianon”. Ezután kifejtette, hogy a jelenlévők ugyan nem tudnak változtatni a történelmen, de tiltakozásukkal bíznak egy "szebb jövőben, az isteni igazságszolgáltatásban és Magyarország feltámadásában".

Őt Puha György, Dunaszerdahely alpolgármestere követte, aki a nemzeti identitás és kultúra védelme melletti elhivatottságról beszélt, majd kiemelte, hogy a felvonulás résztvevői ennek a küldetésnek a nagykövetei. "Fontos, hogy ne a hamut őrizzük, hanem a lángot vigyük tovább" - utalt Morus Tamás angol humanista államférfi szavaira.

A beszédeket követően Olgyay Csaba diakónus megáldotta a meneten résztvevő motorokat és autókat, végül pedig 11 óra tájékán útnak indultak. A szervezők tájékoztatása szerint összesen hozzávetőlegesen 200 motoros és 100 autós vett részt a felvonuláson.

A menet a 63-as főúton haladt Nagymegyeren, majd Komáromon át egészen Párkányig, ahol a városháza előtti Szabadság téri parkban folytatódott az esemény. A rendezvény részét képezte egy kulturális program is, ahol többek között a Vox Canto tanoda növendékei, Hugyec Zsófia és Balázs Luca szavaltak, Nagy H. Tamás (Klapka György Helytörténeti Társaság elnöke) pedig Wass Albert: Adjátok vissza a hegyeimet! című művéből olvasott fel egy részletet.

Hagyományőrző bemutatóra is sor került a Karikás Ostor Hagyományőrző Egyesület közreműködésével, felszólalt Samu István, az Új /Egység Mozgalom elnöke és Orosz Örs /Nyitra megyei képviselő. A résztvevők itt is elénekelték a himnuszokat, majd a szomszédos pubban a KerecseN zenélt.

(p)