Negyedszázada nem tapasztalt súlyosságú választási vereséget valószínűsít a brit Konzervatív Pártnak a legfrissebb felmérés

2024. április 3. - 21:13 | Külföld

Több mint negyedszázada nem tapasztalt súlyosságú választási vereséget valószínűsít a kormányzó brit Konzervatív Pártnak a szerdán ismertetett legfrissebb felmérés.

Negyedszázada nem tapasztalt súlyosságú választási vereséget valószínűsít a brit Konzervatív Pártnak a legfrissebb felmérés
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

A legnagyobb brit közvélemény-kutató csoport, a YouGov 18 761 választó bevonásával elvégzett reprezentatív vizsgálata szerint ha most tartanák Nagy-Britanniában a parlamenti választásokat, a 2010 óta kormányon lévő konzervatívokra 24 százaléknyian voksolnának, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt a szavazatok 41 százalékát szerezné meg.

Ez azt jelentené, hogy a Konzervatív Párt az előző, 2019-es választásokon megszerzett 365 képviselői mandátumból 210-et elveszítene, és így mindössze 155 fős frakciója lenne a 650 tagú londoni alsóházban, a Labour ugyanakkor 201 fővel 403-ra növelné frakciójának létszámát.

A YouGov kiemeli, hogy a most kimutatott pártpreferenciák alapján a Rishi Sunak miniszterelnök vezette konzervatívok még rosszabb eredményt érnének el, mint a földcsuszamlásszerű munkáspárti győzelemmel végződött 1997-es választáson, amikor a Konzervatív Párt John Major vezetésével 165 képviselői mandátumot szerzett.

Az akkori választás után a Tony Blair vezette Munkáspárt 418 fős alsóházi frakcióval alakíthatott kormányt, vagyis Sir Keir Starmer, a Labour jelenlegi vezetője a 27 évvel ezelőttihez hasonló arányú győzelemre számíthat, ha a YouGov új felmérésében jelzett szavazatarányok érvényesülnek a következő választáson.

A YouGov hangsúlyozza: számítási modellje alapján a friss vizsgálat eredményei azt valószínűsítik, hogy a konzervatív párti frakció több vezető tagja is elveszítené alsóházi mandátumát.

Közöttük van Jeremy Hunt pénzügyminiszter, aki saját dél-angliai választókörzetében a harmadik legnagyobb országos parlamenti erő, a Liberális Demokraták mögé szorulhat.

Ugyancsak elveszítheti képviselői helyét Iain Duncan Smith, a Konzervatív Párt korábbi vezetője és miniszterelnök-jelöltje, valamint Jacob Rees-Mogg egykori tory frakcióvezető, a párt radikálisan EU-szkeptikus táborának egyik zászlóvivője. A YouGov szerdai ismertetése szerint ugyanis mindkettőjük választókörzetében a Munkáspárt támogatottsága meghaladja a konzervatívokét.

Néhány napon belül ez a második olyan országos felmérés, amely a Konzervatív Párt súlyos választási vereségét vetíti előre.

A Survation közvéleménykutató cég több mint 15 ezer választó bevonásával elvégzett, vasárnap ismertetett vizsgálata kimutatta, hogy a Munkáspárt a voksok 45 százalékát szerezné meg, a konzervatívokra 26,2 százaléknyian szavaznának, ha most tartanák a parlamenti választásokat Nagy-Britanniában.

E szavazatmegoszlás alapján a konzervatív frakció létszáma 98-ra csökkenne - ez lenne a párt eddigi legrosszabb eredménye -, a Munkáspárt ugyanakkor 468 mandátumot szerezne az alsóházban.

A következő parlamenti választást legkésőbb 2025 januárjában meg kell tartani, de egyöntetű az a várakozás, hogy Rishi Sunak még az idei évre kijelöli az időpontot.

A brit kormányfő nemrégiben úgy fogalmazott: munkáját "arra a feltételezésre" alapozza, hogy a választások 2024 második felében lesznek.

(MTI)