Negyedszer is indulhat Evo Morales a bolíviai elnökválasztáson, az ellenzék tiltakozik

Negyedszer indulhat az elnökválasztáson a hivatalban lévő bolíviai államfő, Evo Morales, miután a választási bíróság jóváhagyta szerdán a jelölését. Az ellenzék ezt alkotmányellenesnek tartja, és tüntetésekre szólította fel a lakosságot - jelentették hírügynökségek.

Negyedszer is indulhat Evo Morales a bolíviai elnökválasztáson, az ellenzék tiltakozik
Fotó: TASR/AP

Moralesszel együtt nyolc jelölt indulását hagyta jóvá a bíróság a januárban esedékes választáson. 

Carlos Mesa ellenzéki vezető, aki 2003 és 2005 között volt államfő, Twitter-üzenetében a demokráciára mért súlyos csapásnak nevezte a Moralesre vonatkozó bírósági döntést. 

Egy másik ellenzéki vezető, Samuel Doria Medina - szintén a Twitteren - egységre hívta fel a bolíviaiakat, hogy "véget vessenek a diktatúrának". Hozzátette, a bírósági döntés az országot 1982-ig irányító katonai kormányok jogsértései óta a legkomolyabb támadás a demokrácia ellen.

Az ellenzéki vezetők tüntetésre hívták a népet. Helyszíni jelentések szerint három tiltakozó menet el is indult az ország különböző pontjairól La Pazba, a tüntetők várhatóan csütörtökön érnek a fővárosba.

Eduardo Gutiérrez, a menet egyik résztvevője azt mondta újságíróknak, a tüntetők követelik, hogy a hatóságok szerezzenek érvényt a 2016-os népszavazás eredményének, amely szerint ugyanaz az ember legfeljebb két cikluson át töltheti be az elnöki tisztséget.

Bolívia első indián származású államfője, aki harmadik elnöki periódusát tölti, többször tett kísérletet az elnöki mandátum időtartamára vonatkozó alkotmányos korlátok eltörlésére. Morales 2006-ban került hatalomra, majd 2009-ben és 2014-ben újraválasztották, jóllehet az alkotmány tiltotta, hogy valaki három egymás utáni ciklusban államfő legyen. Az alkotmánybíróság viszont nem talált kivetnivalót Morales harmadszori újraválasztásában, mondván, 2009-ben új alaptörvényt fogadtak el, ezért Morales első elnöki mandátumát nem kell figyelembe venni az új alkotmányban lévő korlátozás érvényesítésekor.

Két évvel ezelőtt, 2016 februárjában népszavazást tartottak az alkotmány módosításáról, amely engedélyezte volna a hivatalban lévő elnök negyedszeri indulását, de a szavazók szűk többsége elutasította a javaslatot. Morales közölte ugyan, hogy elfogadja a nép akaratát, de pártja, a Mozgalom a Szocializmusért (MAS) az alkotmánybírósághoz fordult, amely tavaly decemberben úgy foglalt állást, hogy - az alkotmányos rendelkezések ellenére - semmilyen köztisztségnek nem szabható időbeli korlát.

(MTI)