Négyen indulnak a Legfelsőbb Bíróság elnöki székéért, Harabin is köztük van

A Bírói Tanács négy jelöltet hagyott jóvá, akik indulhatnak a Szlovák Köztársaság Legfelsőbb Bírósága elnöki posztjáért.

Négyen indulnak a Legfelsőbb Bíróság elnöki székéért, Harabin is köztük van
Archív felvétel

A jelöltek Štefan Harabin, Jana Bajánková, Ivetta Macejková és Soňa Mesiarkinová. A választásra szeptember 9-én kerül sor. A Bírói Tanács erről a weboldalán tájékoztatott szerdán.

Lenka Praženková, a Bírói Tanács elnöke elmondta: a tanács választási gyűlésén kerül majd sor a jelöltek nyilvános meghallgatására. Hozzátette: a választás során az lesz a döntő szempont, hogy az adott jelölt képes-e biztosítani a Legfelsőbb Bíróság megfelelő működését, tekintettel ennek az intézménynek a jelentőségére és súlyára.

Jana Bajánkovát a Legfelsőbb Bíróság 15 bírója, a Besztercebányai, Trencséni és Nyitrai Kerületi Bíróság bírói tanácsa, a Pöstyéni Járási Bíróság bírói plénuma és a Bírói Tanács egyik bírónője jelölte a posztra. Štefan Harabin jelölését a Legfelsőbb Bíróság egyik bírónője javasolta. Ivetta Macejkovát, az Alkotmánybíróság volt elnökét a Legfelsőbb Bíróság 26 bírója, Soňa Mesiarkinovát pedig a Bírói Tanács egyik tagja jelölte.

(TASR)