Négyévi előzetes után szabadon engedtek egy újságírót Egyiptomban

2021. február 7. - 10:50 | Külföld

Szabadon engedték szombaton Egyiptomban az al-Dzsazíra katari székhelyű pánarab hírtelevízió egy újságíróját, akit több mint négy évig tartottak előzetes letartóztatásban - közölte a férfi ügyvédje.

Négyévi előzetes után szabadon engedtek egy újságírót Egyiptomban
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Mahmúd Huszeint azzal vádolják, hogy álhíreket terjesztett, csatlakozott egy betiltott szervezethez és külföldi pénzeket fogadott el. A kairói repülőtéren vették őrizetbe 2016 decemberében, miután Dohából szabadságra tért vissza hazájába.

Szombati szabadon bocsátása előtt néhány héttel egyezett meg Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Egyiptom arról, hogy helyreállítják Katarral a diplomáciai és kereskedelmi kapcsolatokat, amelyek 2017-ben szakadtak meg amiatt, hogy Katart terrorizmus támogatásával vádolták meg. Doha tagadta a vádat.

A kairói hatóságok bizonyos feltételek mellett engedték szabadon Huszeint, amíg még tart a nyomozás, de erről részleteket a bíróság nem közölt. Ügyvédje szerint Huszeinnek hetente kétszer meg kell majd jelennie egy rendőrőrsön.

Az al-Dzsazíra örömmel fogadta Huszein szabadon bocsátásának hírét. "Nagyon örülünk, hogy végre visszatérhet a családjához, miután négy évet elraboltak az életéből és megfosztották őt alapvető jogaitól" - írta a televízió közleményében.

A hírtelevízió honlapjának elérhetőségét 2017 óta blokkolták az egyiptomi hatóságok több más túlságosan kormánykritikusnak vélt hírportállal együtt. Mohamed Murszi volt egyiptomi elnök és a mögötte álló Muzulmán Testvériség hatalmának 2013-as megdöntése óta az egyiptomi hatóságok nemzeti ellenségnek állították be az al-Dzsazírát, amely az iszlamistákkal, különösen a betiltott Muzulmán Testvériséggel rokonszenvez. A kapcsolatok befagyasztása idején Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Egyiptom követelte az al-Dzsazíra bezárását is, de erre Katar nem volt hajlandó.

A sajtószabadság mértéke alapján összeállított országlistákon Egyiptom mindig az utolsók között szerepel. Itt zárják börtönbe a legtöbb újságírót Kína és Törökország után a Bizottság az Újságírók Védelmére (CPJ) nevű, New York-i székhelyű jogvédő szervezet tavaly decemberben közzétett jelentése szerint.


MTI