Négyféleképpen próbálták szigorítani az abortuszt, egyik se ment át

2019. szeptember 25. - 12:30 | Belföld

A parlament egyik, a művi terhességmegszakítás szigorítását célzó javaslatot sem támogatta már első olvasatban sem. 

Négyféleképpen próbálták szigorítani az abortuszt, egyik se ment át
Illusztráció

A legszélesebb támogatást az OĽaNO javaslata kapta, amelyet 68 képviselő támogatott, a legkisebbet pedig az ĽSNS-é, amelyet mindössze 28.

A legszigorúbbnak az a javaslat tekinthető, amelyet a Sme rodina képviselői, Milan Krajniak és társai terjesztettek be, mely a jelenlegi 12-ről 7 hétre csökkentené a törvényes határidőt, amíg egy nő maga kérheti a művi terhességmegszakítást.

Ehhez képest a Marian Kotleba-féle ĽSNS-nél 8 hétről volt szó, igaz, esetükben azt is megszabnák, hogy külföldiek számára tilos volna.

Az egykori OĽaNO, ma a parlamenten kívüli Keresztény Unió (Kresťanská Únia) képviselője, Richard Vašečka úgy módosította volna a vonatkozó törvényt, hogy megvonná a nőktől az indoklás nélküli abortusz lehetőségét, emellett csak néhány különleges indok esetén tenné lehetővé a művi terhességmegszakítást. Ezek közé tartozik, hogy ha az állapotos nő egészségét vagy életét veszélyezteti a magzat, vagy ha egy ügyész igazolja, hogy megalapozott a gyanúja, hogy a magzat nemi erőszak vagy vérfertőzés útján fogant, esetleg ha igazolható, hogy súlyosan sérült magzatról van szó. Ugyancsak megtiltanák külföldiek számára az abortuszt, és azt is, hogy orvos vagy közeli hozzátartozó vegye rá a nőt a terhességmegszakításra.

Az OĽaNO, Igor Matovič és társai enyhébb szigorításokat javasoltak:

például hogy a 40 év feletti nők esetében az egészségügyi biztosító ne térítse a terhességmegszakítást, mivel ma azt rendszerint olyan indokkal teszik meg, hogy ebben a korban már az anya és a magzat esetében is magasabb a rizikó. Megváltoztatnák emellett az abortusz felvilágosításra szolgáló szöveget, és törölné belőle, hogy a művi terhességmegszakítással járó kockázatok ritkák. Végezetül pedig azok a nők, akik titokban szeretnének szülni, a terhesség 21. hetétől elmehetnének táppénzre.

Amikor ezt is elutasították, Marian Kotleba Boris Kollárt és Andrej Dankót kezdte kritizálni, hogy miattuk nem ment át az OĽaNO javaslata, mire Danko azt válaszolta: Kotleba úr, az Önök javaslatainál, hasonlóképp Matovičék javaslataihoz, mindig tartózkodom..."

(Denník N)