Négyszázhúsz millió dollár kártérítés megfizetésére ítélte egy iráni bíróság az Egyesült Államokat

2023. október 26. - 21:23 | Külföld

Egy iráni bíróság 420 millió dolláros kártérítés megfizetésére ítélte csütörtökön az Egyesült Államokat az iráni népnek egy 1980-ban meglepetésszerűen végrehajtott hadművelet során okozott anyagi és erkölcsi károk miatt - közölte az iráni igazságszolgáltatás az 1980. évi balul sikerült túszszabadító akcióra utalva.

Négyszázhúsz millió dollár kártérítés megfizetésére ítélte egy iráni bíróság az Egyesült Államokat
-illusztráció- (Fotó: Wikimedia Commons)

Az ítélet szerint az Egyesült Államok köteles egyenként 10 millió dollár kártérítést fizetni a tizennégy felperesnek, azaz összesen 140 millió dollárt a Saskarom kódnevű hadművelet során a kelet-iráni sivatagban fekvő Tabaszban okozott károk miatt.

Az iráni bíróság elrendelte, hogy az Egyesült Államok fizessen további 280 millió dollárt büntető jellegű kártérítésként - jelentette a Mizan hírügynökség az igazságszolgáltatásra hivatkozva.

Az ítélet azután született, hogy a 14 felperes - közülük tizenhárom azoknak az irániaknak az örökösei, akik életüket vesztették az amerikai "terrortámadás" alatt, a tizennegyediket pedig túszul ejtették a hadművelet során - feljelentette az amerikai kormányzatot - olvasható a hírügynökség jelentésben.

A kudarcba fulladt 1980. áprilisi Saskarom hadművelet célja az amerikai nagykövetségnek az az iszlám forradalom után, 1979-ben foglyul ejtett 52 fős személyzetének a kiszabadítása volt.

A Mizan szerint az amerikai erők minden különösebb ok nélkül számos polgári személyre rátámadtak, köztük a közeli úton haladó több jármű utasai.

Az iráni igazságszolgáltatás augusztusban 330 millió dollár megfizetésére ítélte az Egyesült Államokat, amiért állítólag köze volt az iszlám köztársaság megbuktatására irányuló 1980-as puccskísérlethez.

(MTI)