Négyszer annyian haltak meg a koronavírus miatt októberben, mint az előző hónapban

2021. november 29. - 12:54 | Belföld

Októberben a COVID-19 betegség ismét növelte a többlethalálozási arányt Szlovákiában. Múlt hónapban ez volt a negyedik leggyakoribb halálok. Szlovákiában a teljes többlethalálozási arány 2021 októberében elérte a 16 százalékot.

Négyszer annyian haltak meg a koronavírus miatt októberben, mint az előző hónapban
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A legmarkánsabb a fiatalabb, azaz 65 és 74 év közötti idősek csoportjában volt. Eperjes megyében volt a legrosszabb a helyzet. Erről hétfőn tájékoztatott a Szlovák Statisztikai Hivatal.

Októberben a halálozások száma Eperjes megyében 42 százalékkal, Zsolna megyében pedig 23 százalékkal haladta meg az ötéves átlagot.

A halálozások száma az ötéves átlaghoz viszonyítva a nyolc megye közül egyedül Pozsony megyében csökkent kis mértékben. A jelentős többlethalálozásnak Eperjes megyében a keringési rendszer betegségeihez és a daganatos betegségekhez, Zsolna megyében pedig az új koronavírushoz és a keringési zavarokhoz van köze.

Zuzana Podmanická, a statisztikai hivatal népességstatisztikai osztályának igazgatója elmondta: októberben 439 személy halt bele a COVID-19 betegségbe, vagyis négyszer annyi, mint szeptemberben. A halálos áldozatok száma tíz százalékkal alacsonyabb volt, mint tavaly októberben, amikor a világjárvány második hulláma kezdte jelentősen éreztetni a hatását.

"Az új koronavírus mostanra a negyedik leggyakoribb halálok lett az országban, az összes haláleset több mint nyolc százalékáért felel" - közölte Podmanická.

Októberben több mint 4100, 65 évnél idősebb személy hunyt el. A halálozási arány ebben a korcsoportban 18 százalékkal haladta meg az ötéves átlagot. Tíz elhunyt személy közül nyolc 65 év feletti volt. A többlethalálozási arány a 65 és 74 év közötti személyek körében volt a legmagasabb. A 75 évnél idősebbek csoportjában a hivatal 16 százalékos többlethalálozási arányt regisztrált.

Októberben az új koronavírus halálos áldozatainak 80 százaléka 65 évnél idősebb volt. A COVID-19 betegség következtében elhunytak egyötöde volt produktív korú. Egy év alatt a számuk csaknem tíz százalékkal nőtt.

Regionális szinten a legtöbb haláleset (14 %) Zsolna megyében írható az új koronavírus számlájára. A COVID-19 összes áldozatának csaknem egynegyede (23 %) ebből a régióból származik.

Tavaly márciustól 2021 október végéig az új koronavírus több mint 15 800 személy halálát okozta Szlovákiában.


(TASR)