Negyven évnyi vízfogyasztásra elegendő jeget veszítettek tömegükből az új-zélandi gleccserek - VIDEÓ

2020. június 24. - 13:49 | Tech
Negyven évnyi vízfogyasztásra elegendő jeget veszítettek tömegükből az új-zélandi gleccserek - VIDEÓ
Fotó: NIWA

Akkora mennyiségű jeget veszítettek el tömegükből az új-zélandi Déli-szigeten lévő gleccserek, amennyi ivóvíz elegendő lenne 40 évre Új-Zéland lakosságának - mutatták ki a csendes-óceáni szigetország Víz- és Légkörkutató Nemzeti Intézetének (NIWA) kutatói.

A szigeten húzódó Déli-Alpok 40 év alatt 15,9 trillió liter vízmennyiséget veszített el, ez akkora mennyiség, amelyet Új-Zéland lakossága 40 év alatt fogyasztana el - mondta Andrew Lorrey klimatológus.

Az intézet tudósai minden nyár végén feltérképezik a több mint 50 új-zélandi gleccser hóhatárát. Idén több havat találtak, mint az előző két évben, de ez nem jelenti azt, hogy a veszteség csökkenne - vélte Lorrey.

"20-30 ilyen évnek kellene eltelnie ahhoz, hogy egyáltalán beszélhessünk arról, hogy ezt a veszteséget vissza lehet-e bármilyen mértékben fordítani"

- magyarázta.

A kisebb gleccsereket 2018-2019-ben ért károsodás azt jelenti, hogy a kihalás útjára kerültek - hangoztatta a kutató.

A tengeri hőhullámok és a rekord magas hőmérsékletek hatással vannak a hóhatárokra, ráadásul az ausztráliai bozóttüzet hamuja is beterítette a jeget, amely így több napsugarat nyel el, növelve az olvadás veszélyét - tette hozzá.

A 15,9 trillió liter víz az Déli-Alpok jégtömegének 30 százalékával egyenlő - mondta a kutató.

MTI

Címkék: Új-Zéland, gleccser