Negyvenkét ember halt meg eddig a kolumbiai tüntetések során

2021. május 12. - 09:00 | Külföld

Legalább negyvenkét ember halt meg és 168-an tűntek el eddig a kolumbiai tüntetések során, amelyek április 28-án kezdődtek egy vitatott adóreform miatt.

Negyvenkét ember halt meg eddig a kolumbiai tüntetések során
Fotó: TASR/AP

Május 5-én még "csak" huszonnégy halálos áldozatról szólt a tájékoztatás, amely szerint már akkor több mint 1500 sebesültet tartottak számon.

A Temblores nevű, rendőri erőszakot monitorozó civil szervezet hasonló számokról, negyven civil és egy rendőr halottról számolt be.

A tiltakozások, amelyek egy azóta visszavont adóreform-tervezet miatt kezdődtek,

szerdán is folytatódnak az egészségügy tervezett reformja, a rendőri erőszak és a biztonság általános hiánya ellen.

A már mintegy két hete tartó tüntetések központja továbbra is a Kolumbia északnyugati részén található Cali, az ország harmadik legnépesebb városa.

Az ENSZ és az Európai Unió is aggodalmát fejezte ki a hatósági túlkapásokról érkező jelentések miatt.

Bár a tüntetések többsége békés, akadnak erőszakos megmozdulások is, amelyeket a kormány szerint illegális csoportok - köztük a magát Nemzeti Felszabadító Hadseregnek (ELN) nevező marxista milícia, illetve az ugyancsak szélsőbaloldali, Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű gerillaszervezetből távozott csoportok - szítanak.

Kolumbiában április 28-án robbantak ki tüntetések a tervezett adóreform miatt. Duque ezek hatására visszavonatta a pénzügyminisztérium által előterjesztett adóreformot, de a tiltakozások folytatódtak. Az államfő kérte a kongresszust, hogy a pénzügyi bizonytalanság elkerülése végett sürgősen fogadjon el egy új, konszenzuson alapuló adócsomagot.

A kabinet a koronavírus-járvány miatt keletkezett költségvetési hiány csökkentése érdekében kényszerül átalakítani az adórendszert. A többi között mérsékelni akarta a adókedvezményeket, növelni egyes csoportok személyi jövedelemadóját, és el akarta törölni bizonyos árucikkek és szolgáltatások általános forgalmi adó alóli mentességét.

MTI

Címkék: Kolumbia, tüntetések