Néha az antibiotikumot okoljuk, pedig a páciens is hibázhat

Ha a páciensek nem gyógyulnak meg rövid időn belül, hajlamosak azzal magyarázni állapotukat, hogy a baktériumok ellenállóak a használt antibiotikumokkal szemben. Sokszor azonban nem a gyógyszerrel van gond, hanem a beteg követi el a hibát.

Néha az antibiotikumot okoljuk, pedig a páciens is hibázhat
Fotó: MTI - illusztráció

"A páciensnek mindig fel kell használnia azt az antibiotikum-mennyiséget, amit orvosa előírt számára. A kezelés megfelelő befejezéséhez abban az esetben is be kell venni a gyógyszert, ha a beteg állapota közben már javul" - hangsúlyozta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szlovákiai irodájának igazgatója, Darina Sedláková.

Az esetleg fel nem használt gyógyszert a legkevésbé sem ajánlott a későbbiekben, például pár hónap múlva felhasználni. 

"Az antibiotikum akkor már nem hozza meg a kívánt hatást. A baktériumokat egyáltalán nem pusztítja el, sőt, erősíti őket. Az antibiotikumon soha nem szabad osztozni senkivel, azt mindig csak az adott páciens használhatja az előírt időben"

- mondja Sedláková.

Szlovákia egyébként azon országok közé tartozik, melyekben túlzásba viszik az antibiotikumok fogyasztását. Ezekkel a gyógyszerekkel nem lehet kigyógyulni az influenzából vagy a légcsőfertőzések többségéből, sokan feleslegesen használnak antibiotikumot az ilyen megbetegedések esetén. Az antibiotikum elsősorban a baktériumok által okozott fertőzések gyógyítására alkalmazható.

A baktériumok pontosan akkor lesznek ellenállóbbak, ha az antibiotikumot akkor használjuk, amikor nincs rá szükség. Az ellenállóbb baktériumok ellen pedig már csak az erős antibiotikum-készítmények hatnak, melyek még kellemetlenebb mellékhatásokkal rendelkeznek.

"Ne követeljük az orvosoktól, hogy minden esetben írjanak fel antibiotikumot"

- tanácsolja a Szlovákiai Háziorvosok Egyesületének nevében Jana Bendová. Ha a baktériumok nem reagálnak az antibiotikumos kezelésre, akkor a gyenge immunrendszerű páciensekre és a krónikus betegekre nagy veszélyt jelentenek. A rezisztens baktériumok rendkívül legyengítik a szervezetet, és rohamosan terjednek. Az ilyen esetek szélsőséges körülmények között akár halállal is járhatnak.

A V4-ek közül Lengyelország fogyasztja a legtöbb antibiotikumot, utána Szlovákia és Csehország következik, és a négy tagország közül Magyarországon a legalacsonyabb az antibiotikum-fogyasztás.

(TASR)