Néhány órával azt követően, hogy Biden elhagyta Ázsiát, Észak-Korea több rakétát bocsátott fel (FOTÓK)

2022. május 25. - 08:20 | Külföld

Észak-Korea szerdán felbocsátott három rakétát, köztük egy "feltételezett interkontinentális ballisztikus rakétát", néhány órával azt követően, hogy Joe Biden amerikai elnök elhagyta az ázsiai térséget - közölte a dél-koreai hadsereg.

Néhány órával azt követően, hogy Biden elhagyta Ázsiát, Észak-Korea több rakétát bocsátott fel (FOTÓK)
Fotók: TASR/AP - további képekért kattints a fotóra!

Biden útjának egyik célja volt, hogy megerősítse Szöul és Tokió amerikai támogatását Phenjan nukleáris fenyegetése miatt.

Szöul szerint a három rakétát Szunanból, Phenjan egyik külvárosából indították a Japán(Keleti)-tenger irányába.

A feltételezett interkontinentális ballisztikus "rakéta hatótávolsága mintegy 360 kilométer, magassága pedig mintegy 540 kilométer" volt - derült ki a dél-koreai vezérkar közleményéből.

A második ballisztikus rakéta "20 kilométeres magasságban tűnt el", a harmadik - feltételezhetően egy rövid hatótávolságú ballisztikus rakéta - pedig mintegy 760 kilométert tett meg 60 kilométeres magasságban.

A japán védelmi minisztérium szerint az egyik rakéta "szabálytalan pályát" követett.

Phenjan olyan technológiát fejleszt, amely lehetővé tenné a rakéták manőverezését a felbocsátás után, beleértve a "hiperszonikus siklótechnológiát", amely megnehezítené a rakétavédelmi rendszerek számára a rakéták elfogását.

"Az, hogy Észak-Korea ma egymás után egy feltételezett interkontinentális ballisztikus rakétát és rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákat indított, az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait közvetlenül sértő, törvénytelen cselekedet" - közölte a szöuli kormány a Nemzetbiztonsági Tanács ülését követően.

A dél-koreai hadsereg azt is közölte, hogy Dél-Korea és az Egyesült Államok szárazföldi rakétagyakorlatot hajtott végre, és vadászgépeket mozgósított válaszul Észak-Korea rakétaprovokációira.


(MTI)