Néhányan sárga csillaggal jöttek a parlamentbe, az ĽSNS szerint ez csak cirkusz

2016. március 23. - 10:34 | Belföld

A fasiszták parlamentbe jutására figyelmeztet Ondrej Dostál (SaS) és Viera Dubačová (OĽaNO-Nova). A két képviselő ugyanis egy sárga csillagot viselve érkezett a parlament alakuló ülésére szerdán.

Néhányan sárga csillaggal jöttek a parlamentbe, az ĽSNS szerint ez csak cirkusz
Ondrej Dostál (SaS) és Viera Dubačová (OĽaNO-Nova) (Fotó: TASR)

"Ma pontosan 83 éve annak, hogy a német Reichstag lehetővé tette Hitler kormánya számára, hogy a parlamenti jóváhagyás nélkül hozzon törvényeket, ezzel pedig 1933. március 23-án kicsúcsosodott Németország átalakulása egy náci diktatúrává. Szimbolikus, hogy éppen 83 évvel eme esemény után bemenetelhettek a szlovák fasiszták a szlovák parlamentbe. Ezt veszélyesnek tartjuk, és szeretnénk figyelmeztetni rá mindenkit" - jegyezte meg Dostál.

Dubačová a zsidó csillag viselésével az emberi méltósággal és szabadsággal szembeni tiszteletét szeretné kinyilvánítani. "Szeretnék minden polgár szolgálatában állni. Az emberi méltóság és a szabadság iránti tisztelet alá kellene rendelni minden tevékenységet az állami apparátusban" - fogalmazott.

Milan Mazurek (ĽSNS) tömören, de velősen szólt hozzá a cselekményhez:

"Nem vagyok zsidó, nem tudom, mit gondoljak."

Kollégája, Milan Uhrík szerint pedig a képviselők részéről ez mindössze egy cirkusz.

"Ez a helyhez méltatlan cirkusz"

- fűzte hozzá, majd megkérdezte, mégis mi köze ennek az ĽSNS-hez. Kijelentette, hogy az ĽSNS képviselői egyáltalán nem fasiszták, hanem tisztességes emberek, akik azt szeretnék, ha a törvények mindenkire ugyanúgy vonatkoznának.

Kérdésre válaszolva megerősítette azt is, hogy képviselőik odakint fegyvert hordanak maguknál, amit azonban a parlament bejáratánál leadnak. Elárulta, hogy ezzel nem is hagynak fel, mivel veszélyben érzik magukat. "Többször is megtámadtak bennünket aktivisták és narkósok" - hangsúlyozta...

TASR/para