Nehéz helyzetben a szlovákiai nyugdíjasok: az 511 eurós átlagnyugdíjat még az infláció is csökkenti

2022. február 22. - 12:55 | Belföld

Míg a csehek 8,2 százalékos rendkívüli nyugdíjemelést jelentettek be, Szlovákiában be kell érni 1,3 százalékos emeléssel.

Nehéz helyzetben a szlovákiai nyugdíjasok: az 511 eurós átlagnyugdíjat még az infláció is csökkenti

Ezt az arányt azonban jócskán meghaladta a nyugdíjinfláció, amely jelenleg már 9,1 százalékon van, ez pedig azt eredményezte, hogy a nyugdíjasok mindenkinél jobban megérezték az elmúlt időszakban tapasztalt drágulást – írja a Pravda.

A valorizáció után a szlovákiai havi átlagnyugdíj idén januárban 511,60 euró volt. A statisztikák szerint egy átlagos nyugdíjas 136 eurót fizet havonta az élelmiszerért, a rezsiköltségek pedig megközelítőleg 126 eurót tesznek ki átlagosan. Ha ehhez hozzászámítjuk a nyugdíjinfláció 9 százalékos emelkedését, az további 46 euróval csökkenti az átlagnyugdíjat, nem csoda tehát, hogy a drágulás elsősorban az idősebb korosztályt sújtja.

A Szlovákiai Nyugdíjas Egységszervezet (JDS) április elsejétől rendkívüli, 3 százalékos nyugdíj-valorizációt szorgalmaz. Ennek érdekében hétfőn találkoztak volna Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszterrel, neki azonban a pozitív koronavírustesztje miatt le kellett mondania minden programját.

A szervezet képviselője, Valéria Pokorná a lapnak elmondta, az alacsony nyugdíjak nem fedezik a nagyobb kiadásokat, különösen az élelmiszerek esetében. „Szomorúak vagyunk, Csehországban június 1-jétől rendkívüli, 8,2 százalékos valorizációt vezetnek be, amelyet a kormány anélkül javasolt, hogy a nyugdíjasoknak szó szerint könyörögniük kellett volna érte” – fogalmazott.

Pokorná felhívta a figyelmet, hogy csaknem minden harmadik nyugdíjas a szegénységi küszöb alatt él, ami azt jelenti, hogy kevesebb mint 435 eurót kap havonta. Ha a kormány három százalékkal emelné a nyugdíjakat, akkor havi 15,30 euróval, illetve évi 184 euróval kapnának többet.

A koalíciós partnerek azzal érvelnek, hogy a nyugdíjasok egyebek mellett megkapták a 300, illetve 200 eurós oltási bónuszt, Pokorná szerint azonban mindössze megközelítőleg 200 ezer nyugdíjasról van szó, miközben több mint egymillió szlovák állampolgár jogosult az öregségi nyugdíjra. A szervezet tagja kiemelte, többen egészségi okok miatt nem oltathatták be magukat, így ők az oltási bónuszra sem voltak jogosultak.

A munkaügyi minisztérium időközben megerősítette, hogy előbbre hoznák a 13. havi nyugdíjat. „Krajniak miniszter úr múlt héten a koalíciós partnerekkel megnyitotta a nyugdíjak valorizációjának és az idősek egyéb támogatásának témáját. Annak érdekében, hogy a nyugdíjasok korábban számolhassanak a 13. nyugdíjból származó pénzzel, azt javasolta, hogy annak legalább egy részét fizessék ki az év közepén” – mondta a Pravdának Eva Rovenská, a tárca szóvivője.

A nyugdíjasszervezet azonban ezzel nem elégszik meg, levelet készülnek küldeni a politikai pártoknak, amelyben segítséget kérnek.


(pravda.sk)