Nehéz időszak vár Dunaszerdahelyre, Hájoson viszont nem spórolnak!

2022. november 23. - 08:00 | Régió

Az alapfizetése feletti maximális jutalmat hagyta jóvá a képviselő-testületi többség az újraválasztott polgármesternek, Hájos Zoltánnak. Szelle Erika független képviselő ellenjavaslatát lesöpörték.

Nehéz időszak vár Dunaszerdahelyre, Hájoson viszont nem spórolnak!
Hájos Zoltán (Archív felvétel: Cséfalvay Á. András)

Hájos Zoltán polgármester székfoglaló beszédében elmondta többek között, hogy „az előttünk álló időszak nem lesz könnyű, (…) a szomszédban háború dúl, a világ és Európa gazdasági helyzete instabil, ami egyre nagyobb terheket ró az önkormányzatokra és az emberekre. Olyan döntéseket kényszerülünk majd meghozni, amelyek nem lesznek népszerűek, viszont szükségesek”.

Beszélt arról is, hogy a városi szolgáltatások színvonalán nem akarnak rontani, illetve hogy a gyerekeknek és az időseknek, akik az önkormányzati intézményekben tengetik napjaikat, pedig nem szabad megérezniük a válságot.

A polgármester sem fogja, akinek fizetéséről, pontosabban a jutalmazásáról a képviselő-testület döntött. A polgármesterek fizetéséről a 253/1994-es törvény határoz, mely szerint egy adott település vezetőjének alapbére az előző évi nemzetgazdasági átlagbér, illetve a település nagysága szerinti koeficiens szorzata. Dunaszerdahely esetében a 20 és 50 ezer közé eső lakosságszám 3,21-es szorzót jelent, a tavalyi átlagbér pedig a Statisztikai Hivatal szerint pedig bruttó 1211 euró volt.

Ez azt jelenti, hogy a dunaszerdahelyi polgármester törvényileg maghatározott bruttó alapfizetése idén 3 888 euró kell legyen, ennél alacsonyabb bért nem kaphat. Ehhez jön még a jutalom.

Ugyanez a törvény határoz arról, hogy az alapbért a képviselő-testület maximálisan 60%-kal emelheti meg. A dunaszerdahelyi képviselő-testület pedig ezt rendszerint nem is sajnálja a polgármestertől.

A megalakult önkormányzat elé beterjesztett javaslatban ez a 60%-os emelés szerepelt.

„Nem első ízben vagyok polgármester és miután mandátumot kaptam, hogy folytassam a munkám, a jutalmazás a munkám folytatására szól” – jegyezte meg ennek kapcsán Hájos Zoltán.

Szelle Erika független képviselő visszautalt a székfoglaló beszédében elmondottakra, többek között arra is, hogy Dunaszerdahely az emelkedő adóbónusz miatt jövőre legalább 800 ezer euróval kevesebb bevételre számíthat. „Kevesebb pénzből kell gazdálkodunk, nő az infláció. Te mint dunaszerdahelyi polgármester, mutass példát a dunaszerdahelyieknek. Megkérném a frakcióvezetőt, hogy javasoljon kevesebbet” – fejtette ki, ám Karaffa Attila nem tett javaslatot alacsonyabb jutalomra.

Helyette végül megtette ezt Szelle képviselő, aki 30%-ot javasolt. „A hatezer dunaszerdahelyi nyugdíjas és rossz szociális helyzetben lévő ember gesztusnak venné, ha a polgármester nem maximalizálná a fizetését” – jegyezte meg.

Javaslatát végül csak ő és a vele együtt bejutott két képviselő, Penczinger Csaba és Jarábik Imre támogatta. Az eredeti javaslatot pedig rajtuk kívül mindenki.

Hájos Zoltán ennek megfelelően havi bruttó 6 220 eurót vághat zsebre. Maximális motivációval vághat neki ötödik választási ciklusának.

Korábban ITT már írtunk arról, hogy a dunaszerdahelyi polgármester éves szinten annyit keres, mint a szlovák miniszterelnök.

(SzT)