Nehézkesen, de konkrétan oldódik a romáink helyzete

2018. április 25. - 14:10 | Belföld

Sokszor lomhán haladnak előre a dolgok, de ennek ellenére számos vonatkozásban elégedett a munkájának eredményeivel a roma ügyekért felelős kormánybiztos. Portálunknak Ravasz Ábel annak kapcsán nyilatkozott, hogy a szerdai kormányülésen beszámolót tartott a szakpolitikájának tavalyi összefüggéseiről.

Nehézkesen, de konkrétan oldódik a romáink helyzete
Fotó: Paraméter

Ravasz két témát tart a legsikeresebbnek. Egyrészt eredményesek voltak az általuk kezdeményezett törvénymódosítások. Ilyen jogszabályi átalakításnak köszönhetően

a telekrendezési törvény több évtizedes csúszást követően lehetővé teszi, hogy a polgármesterek rendezhessék a roma telepekkel kapcsolatos tulajdonviszonyokat. Ez azért is fontos, mert ennek folyományaként lökést kaphat a szükséges infrastruktúra kiépítése is. Hiszen gyakran az ilyen telepeken hiányzik az ivóvíz, és a csatornarendszer is.

Hasonlóképpen módosul a rászoruló gyerekek oktatási támogatása is – ennek hála, jelenleg háromszor több gyerek részesülhet támogatásban mint akár egy évvel előtte. Kiemelte azt is, hogy a hivatala elérte, több helyi roma állhasson munkába terepmunkásként.

A másik „sikerélmény” éppen ez utóbbi kérdéskörhöz kapcsolódik: mára mintegy 3 ezer terepmunkást küldtek ki a legnehezebb helyzetű közösségekbe. Ezeknek a munkatársaknak szerteágazó a munkakörük, vannak köztük szociális terepmunkások, közösségi központokban tevékenykedők, roma polgárőrök és egészségügyi asszisztensek is. Ők jelentik a legjobb esélyt a legfontosabb cél, az integráció minél magasabb szintjének az elérésében.

A kormánybiztosi hivatal munkáját ugyanakkor nem segíti elő, hogy a szlovák állam működése még mindig nagyon bürokratikus, és kétszeresen igaz ez az EU-s pénzekből finanszírozott dolgokra.

Tehát minden lassabb és nehézkesebb, mint azt korábban Ravasz elképzelte. A fő kihívás pedig az, hogy hogyan lesznek ezek a rendszerek fenntarthatóak 2023, azaz az uniós források elapadása után.

(sárp)