Neked tonered van vagy tintapatronod?

2021. október 19. - 11:50

Akinek van nyomtatója, az rendszerint találkozik azzal a jelenséggel, hogy cserélni kell a festékkazettát. Honnan tudod, hogy milyen utántöltőt vásárolj? Mi a különbség a toner és a tintapatron között?

A nem megfelelő festékkazetta választása a nyomtató károsodásához is vezethet.

Azért, hogy veled ez ne fordulhasson elő, a TonerPartnes.hu munkatársai segítenek neked eligazodni a kínálatban.

Neked tonered van vagy tintapatronod?

Bemutatkozik a toner

Tonereket a lézernyomtatókban és másolókban találsz. Tehát ha neked is lézernyomtatód van, akkor tonerre van szükséged.

Hogy működik a toner? A lézernyomtatók úgy működnek, hogy a magas hőmérsékletnek ellenálló festékport 120-180°C hőmérsékleten kvázi rásütik a papírra az információt.

A tonerek 4 színű pigmentet tartalmaznak: cián, bíbor, sárga és fekete. Ezzel a négy alapszínnel látják el a fekete-fehér és a színes nyomtatásokat is. A négy alapszín keverésével lényegében bármilyen árnyalat előállítására alkalmasak.

A toner további részei:

  • Chip: ennek segítségével kommunikál a számítógép a nyomtatóval

  • Adagoló: a nyomtatandó adatmennyiséghez megfelelő mennyiségű festékpor adagolásáról gondoskodik

  • Tömítés: megakadályozza a por kiömlését a toner mozgatásakor

  • Egyéb alkatrészek

Milyen tonert válassz?

Ahhoz, hogy biztosan a készülékednek megfelelő tonert tudd megvásárolni, a nyomtatód típusát kell tudnod. A modell típusát és a konkrét modell számát a gyártók a készüléken minden esetben feltüntetik. Általában a készülék hátán vagy oldalán, esetleg az alján találod a kis címkét, amin ezeket az adatokat jelölik.

Jó minőségű festékkazettákat a legnépszerűbb gyártók készülékeihez tudsz rendelni a TonerPartners.hu oldalról.

Bemutatkozik a tintapatron

A tintapatron, vagy más néven a cartridge a tintasugaras nyomtatók alkatrésze. A tintapatron egy vagy több tartályt tartalmaz, attól függően, hogy az eszközöd színes nyomtatásra is alkalmas-e.

A fekete általában különálló, míg a színesek három különböző tartályban kapnak helyet, amik a három alapszínt tartalmazzák: cián, bíbor és sárga.

A nyomtatás a nyomtatófejen keresztül valósul meg. A nyomtatófej több ezer fúvókát tartalmaz, ezeken keresztül jut cseppenként adagolva a festék a papírra.

A tintasugaras nyomtató esetében is chip biztosítja a kommunikációt a nyomtató, a számítógép és ebben az esetben a nyomtatófej között. Ez ad információt a festék fogyásáról vagy egyéb meghibásodásokról is.

Milyen tintapatront válassz?

A készülékednek megfelelő tintapatron kiválasztását ugyanúgy tudod megtenni, mint a lézernyomtatók esetében. Keresd meg az eszközödön a gyártó címkéjét, hogy megtudd a pontos modelltípust, és ez alapján válaszd ki a megfelelő alkatrészt.

Kicseréltem a patront, de nem nyomtat

Jellemzően két hiba állhat fenn:

  1. Papír: ellenőrizd, hogy van-e az adagolótálcában papír. Ha ez rendben van, akkor még a papír elakadása okozhatja a problémát, azt távolítsd el.

  2. Műszaki meghibásodás: ilyenkor egy számszerű hibakódot kapsz, ezt a gyártó kézikönyvében keresd ki, az általános hibákra adnak azonnali megoldást.

(PR-cikk)