"Nekem a belem kifordul ettől az embertől" — Turek esete Horváth Lehellel, a halálra cserélt halál és a megsütött, kutyákkal megetetett hímtag

2024. február 28. - 09:54 | Régió

MAGYARORSZÁG - A Fővárosi Törvényszéken kedden (február 27.) több szó esett a dunaszerdahelyi alvilágban egykor uralkodó viszonyokról, mint a büntetőper tárgyát valójában képező, 1999-es Döcher-gyilkosságról. A bírósági tárgyaláson a budapesti bűnügy részletei helyett szóba jött a Pápay-klán és Raisz fivérek 1999-es konfliktusa (amely állítólag a dunaszerdahelyi tízes gyilkossághoz vezetett), és az is kiderült, hogy az elsőrendű vádlott szerint a dunaszerdahelyi Reisz Andor holttestét maffiatársai nem csupán darálóval likvidálták 2006-ban, hanem kutyákkal etették meg a megfőzött emberi maradványokat.

"Nekem a belem kifordul ettől az embertől" — Turek esete Horváth Lehellel, a halálra cserélt halál és a megsütött, kutyákkal megetetett hímtag
Turek (jobbra) és ügyvédje, Zamecsnik Tamás (Fotó: Paraméter)

A szlovák és a magyar rendőrség vezetői még 2023 januárjában jelentették be: 24 év elteltével sikerült felgöngyölíteniük az 1999. február 2-án Döcher György és bolgár származású mindenese, Dimitrov Marinov Dimov ("Bolgár Misi") ellen Budapesten elkövetett merényletet, és az 1999. március 25-i dunaszerdahelyi tízes gyilkosságot.

A két említett leszámolás egymással szorosan összefügg, ugyanis a nyomozók szerint a Turek néven ismert Uszikov Alex (hivatalos névváltoztatása előtt: Haris Sándor) és Sátor Lajos üzletet kötöttek:

Míg a tízes mészárlás ügyében még nem történt vádemelés a szlovákiai Nagyszombati Járásbíróságon, addig a Döcher-gyilkosság kapcsán Budapesten már tavaly ősszel vádat emeltek. Az ügy vádlottjai Sátor Lajos egykori közeli barátai:

  • Uszikov Alex "Turek" elsőrendű vádlott mint felbujtó, vagyis megrendelő,
  • a rimaszombati származású Bodoky Károly másodrendű vádlott mint a gyilkosság végrehajtója.

A Palotás kisvendéglő kívülről az 1999. február 2-i leszámolás után (Fotó: Zsaru magazin)

A tavalyi előkészítő tárgyaláson mindkét vádlott tagadta bűnösségét. A magyarországi alvilágban ismert figurának számító Turek akkor sírva beszélt arról, hogy nem lett volna képes meggyilkoltatni legjobb barátját, a február 27-i tárgyaláson pedig még részletesebb vallomást tett.

Ugyanakkor az elsőrendű vádlott vallomása inkább afféle nyilatkozatra hasonlított, melyben a vád logikai problémáit ecsetelte, és próbálta hangulatkeltő módon hitelteleníteni az ellene felsorakoztatott, főként dunaszerdahelyi tanúkat.

A halálra cserélt halál

Turek ellen az egykori dunaszerdahelyi maffia több tagja is terhelő vallomást tett a Döcher-gyilkosság ügyében. A vádlott szerencséje, hogy a tanúk zöme csak hallomásból — a már halott maffiafőnöktől, Sátor Lajostól vagy szintén halott egykori helytartójától, Reisz Andortól — tud az 1999-es budapesti merényletről.

A vádlott nem győzte hangsúlyozni, hogy a legtöbb dunaszerdahelyi tanút a tízes gyilkosság kapcsán már 2011-ben kihallgatták a rendőrök. Ez azután történt, hogy Bodoky Károly akkoriban együttműködésbe fogott a rendőrséggel, hogy enyhébb elbírálásban részesüljön egyéb bűncselekményei kapcsán.

13 évvel ezelőtt azonban még egyetlen Sátorhoz köthető tanú sem említette azt, hogy a Fontána étterembeli vérengzés összefüggésben lett volna a szűk két hónappal előtte történő budapesti leszámolással.

Bár az is igaz, hogy amíg 2016-ban el nem vitték a rendőrök a dunaszerdahelyi maffiózókat, jellemzően nem a teljes igazságot vallották az általuk elkövetett gyilkosságokról.

Palotás kisvendéglő, a Döcher-gyilkosság helyszíne (Forrás: Arcanum)

10 évvel később azonban már többen említést tettek a csereügyletről, például Nagy Zsolt vagy Kádár Krisztián. Uszikov szerint ez felettébb gyanús, és a személye elleni összeesküvést sejt a háttérben.

"Nálam jobban senki nem akarja, hogy kiderüljön az igazság a barátom halálát tekintve"

— tette hozzá teátrálisan Turek.

Egy másik barátság

A vádlott három és fél órás monológjában nem ez volt az utolsó pont, ahol feljött a "barátság". Szóba hozta ugyanis Horváth Lehelt, akivel korántsem szívlelik egymást. Sőt, Sátor Lajos 2010-es halála után Horváth Lehel még egy büntetőperbe is belekeverte az akkor még Haris néven futó Uszikovot.

Horváth csótfai (Dunaszerdahelyi járás) telkén akkoriban működött egy marihuánaültetvény, amiről ő azt mondta a rendőröknek, hogy azt Turek és a galántai exrendőr, Molnár József üzemeltetik.

Fotó: rendőrségi felvétel / TV JOJ

A Sátorral azelőtt nagyon szoros viszonyt ápoló két férfit meg is vádolták a kannabisztermesztéssel, de hosszú évek után azzal mentették fel őket végérvényesen a vádak alól, hogy nem volt közük a bűncselekményhez.

Mivel a múlt héten - egyelőre nem jogerősen - életfogytiglanra ítélt Horváth Lehel korábban a Fontána-ügyben is terhelő vallomást tett Turek ellen, a vádlott az ő kihallgatását is indítványozta a Fővárosi Törvényszéken.

Horváth egyébként 2016-ban a Paraméternek adott interjúban is arról beszélt, hogy a tízes gyilkosság egyik merénylője Turek volt.

Uszikov nem győzte hangsúlyozni, hogy haragban áll Horváthtal, és a bíróságot arra is igyekezett felkészíteni, hogy ha sor kerül az említett férfi kihallgatására, az igazi "one man show" lesz — jelentsen ez bármit...

Horváth kapcsán Turek megjegyezte azt is, hogy Horváth baráti viszonyt ápolt Reisz Andorral - amíg utóbbit Sátor Lajos 2006-ban ki nem végezte, majd Reisz maradványait Kádár Krisztián segítségével Horváth darabolta föl és darálta le.

Reisz Andor, Sátor Lajos és Horváth Lehel. Mindenki megölte azt, aki a jobbján ül: Sátor Reiszet, Horváth pedig Sátort (Forrás: Paraméter)

A bestiális Reisz-gyilkosság kapcsán Turek felhozott egy olyan megkérdőjelezhető igazságtartalmú narratívát is, amely eddig ismeretlen volt a nyilvánosság előtt.

"Én sajnos tisztában vagyok azzal, hogy Andort milyen körülmények között ölték meg. Tényleg nem akarok hatásvadász lenni, de aki a barátja nemi szervét levágja, földarabolja, megfőzi, megsüti és a kutyákkal, halakkal eteti meg... Nálam a barátság mást jelent, de nem vagyunk egyformák"

— mondta Horváth Lehelről Turek, majd ezt is hozzátette:

"Nekem a belem kifordul ettől az embertől."

A Raisz fivérek esete a Pápay-klánnal

Egy másik fontos elem Uszikov védekezésében, hogy szerinte a tízes gyilkossághoz vezető kulcsmomentum csak azután történt, hogy Döchert Budapesten 1999. február 2-án lelőtték.

"1999. feburár 16-án történt egy verekedés a dunaszerdahelyi OMV-kúton, ami a genézise lehet mindennek. Ez azért pattant ki, mert Raisz Csaba és Raisz Szilárd kiraboltak egy postakocsit. (...) Amikor öccsük, Attila megtudta, hogy a postakocsit a testvérei rabolták ki, zokon vette, hogy nem kapott a pénzből. Ő Pápayékhoz tartozott, és bemószerolta náluk a saját testvéreit. Pápayék ezután találkozóra hívták Csabát és Szilárdot, és aztán a benzinkúton kétmillió koronát követelve jól megverték őket"

— mondta a bíróságon Turek, aki meg van győződve arról, hogy Raiszék ezután vették fel a kapcsolatot Sátorékkal, hogy a verés miatt bosszút álljanak a Pápay Tibor vezette rivális klánon. Ez, vagyis az alvilági körök akkori összefogása eredményezte bő egy hónappal később a dunaszerdahelyi tízes gyilkosságot.

Uszikov Alexet távmeghallgatás útján kapcsolták a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermébe (Fotó: Paraméter)

"Nem vitatott, hogy a botrány ezek után tört ki. És mivel Gyuri barátom ekkor már nem élt, (...) nekem jövőbe látó képességgel kellett volna rendelkeznem, hogy tudjam, valami ilyen fog következni"

— védekezett a bíróságon Uszikov. Arról viszont már nem ejtett szót, hogy Raiszék akár utólag is csatlakozhattak a Sátor és Turek között feltételezett egyezséghez.

A budapesti Döcher-gyilkosság Fővárosi Törvényszéken zajló következő tárgyalásán (február 29.) az elsőrendű vádlott a bíróság és az ügyészség kérdéseire fog válaszolni, majd a terv szerint kihallgatásra kerül a másodrendű vádlott, Bodoky Károly is.

(Barak Dávid)