Nekiment a főzsaru Ficónak, aki annyira félti az irháját, hogy állatoknak nevezte a nyomozókat

2022. szeptember 8. - 12:46 | Belföld

Az országos rendőrfőkapitány felszólította Robert Ficót, hogy kérjen bocsánatot, amiért kiállt a gazember Dušan Kováčik mellett, és elítélte a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség embereiről tett kijelentéseit, amikor a Smer elnöke állatoknak nevezte a NAKA nyomozóit.

Nekiment a főzsaru Ficónak, aki annyira félti az irháját, hogy állatoknak nevezte a nyomozókat
Fotó: TASR

Hamran egyetért azzal, hogy korábban bestiális dolgok is történtek a rendőrségen és az ügyészségen, de szerinte Fico tévedésben van, mikor került sor ezekre a dolgokra. „A Legfelsőbb Bíróság megerősítette, hogy Dušan Kováčik bűnöző” – szögezte Hamran.

A főrendőr meggyőződése, hogy Fico "példátlanul, durván, becsmérlően és visszataszító módon támadta be a nyomozók, ügyészek és bírák emberi méltóságát, és láthatóan nem vette észre, hogy elvesztette emberi méltóságának maradékát is".

Hamran szerint éppen Fico korábbi emberei tanúskodnak a rendőrségen és az ügyészségen elkövetett atrocitásokról.

Úgy véli, a Fico által megtámadott nyomozók becsületes rendőrök, akik az ellenzéki politikus kormányzása idején a maffia ellen léptek fel, és abban az időben rendkívüli előléptetésben részesültek. "Ma pedig, nyilvánvalóan azért, mert nagyhatalmú és befolyásos emberek ellen folytatnak eljárást, politikai sajtótájékoztatókon üldözik őket".

„Nem lényeges, hogy Robert Fico mit gondol a folyamatban lévő büntetőeljárásról, vagy hogy én mit gondolok. Az számít, hogy egy pártatlan és független bíróság mit gondol erről” – szögezte ki a rendőrség elnöke. Hamran szerint amit Fico művel, az a jogállamiság végének kezdtete.

A legújabb perpatvar lényege, hogy Ficónak rögeszméje, hogy Ján Čurilla nyomozó és társai politikai megrendelésnek eleget téve manipulálták azon ügyek felgöngyölítését, amiben ő és régi harcostársa, Robert Kaliňák exminiszter érintett.

Mint arról már korábban írtunk, a rendőrségen belüli háború egyik szálaként a Pozsonyi III-as Járásbíróság tavaly szeptemberben előzetes letartóztatásba helyzete a NAKA vizsgálótisztjeit, Čurillát és Pavol Ďurkát. Néhány órával később döntött a bíróság a harmadik NAKA-nyomozó, Milan Sabota vizsgálati fogságba helyezéséről is, akit szintén a belügyi inspekció gyanúsított meg. Ugyancsak vizsgálati fogságba került Peter Scholtz, a belügyi belső ellenőrzés ideiglenesen kinevezett vezetője és egy másik NAKA-nyomozó, Štefan Mašin is.

A NAKA rendőreit hivatali visszaéléssel gyanúsította az inspekció, mert korrupciós bűncselekményekkel kapcsolatban akartak eljárást indítani az inspekció egyes emberei ellen. A NAKA rendőreinek ez azonban nem sikerült, mert az általuk elindított büntetőeljárást a már legendássá vált 363-as paragrafusra hivatkozva leállították. A Pozsonyi Kerületi Bíróság aztán októberben döntött a NAKA elitnyomozóinak szabadlábra helyezéséről. Čurilla és Ďurka ezt követően kártérítést követelt az előzetesben töltött két hét miatt.

Štefan Hamran szerint a NAKA nyomozói megfélemlítésként élik meg Robert Fico sajtótájékoztatóit. „De jó úton haladunk afelé, hogy a társadalom megtisztulása befejeződhessen” – tette hozzá a rendőrség vezetője, aki érdeklődni fog a főügyésznél is, hogy a NAKA-s beosztottjai miért nem juthattak hozzá azokhoz a felvételekhez, amik alapján eljárás indult ellenük.

A NAKA áprilisban gyanúsította meg Ficót és Kaliňákot bűnszervezet létrehozásával, és ebben az ügyben hallgatták ki szerdán Peter Pellegrini exkormányfőt is. Kaliňákot egy darabig őrizetben is tartották, de azóta már szabadon engedték. A tervek szerint a hatóságok Ficót is bevarrták volna előzetesbe, de a parlament az ellenzéki képviselőt nem adta ki, hogy az eljárást lefolytassák ellene, ami miatt a legerősebb kormánypárt, az OĽaNO ki is rúgta a smeres politikus javára szavazó két képviselőjét a pártból.

(para/sp)