Nekimentek az egyetemi hallgatók Matovičnak: az ígéret szép szó, a titulus nem neki való!

2021. január 11. - 09:59 | Belföld

Főiskolák Diáktanácsa (ŠRVŠ) levélben szólította fel Igor Matovič miniszterelnököt, hogy a korábbi ígéretéhez híven mondjon le az egyetemi tanulmányai befejezésekor megszerzett magiszteri címéről.

Nekimentek az egyetemi hallgatók Matovičnak: az ígéret szép szó, a titulus nem neki való!
Fotó: TASR

Az ŠRVŠ egy előre elkészített nyomtatványt is eljuttatott a kormányfőhöz, amit elegendő aláírnia, és már küldheti is a pozsonyi Comenius Egyetem rektorának - nyilatkozta Ema Petriková, a diáktanács alelnöke.

Még nyáron írtunk arról, hogy Matovič a kilencvenes évek második felében összeollózta a diplomamunkáját, és ennek ellenére1998-ban megszerezte a magiszteri titulust. A jelenlegi kormányfő 1993 és 1998 között a pozsonyi Comenius Egyetem Menedzsment Karán tanult, a szakdolgozatát az adórendszerről írta, és amikor tavaly a DenníkN ismertette a miniszterelnök munkájának részleteit, Matovič beismerte, hogy tolvaj: "...fogalmam sincs, hogy 22 évvel ezelőtt a diplomamunkámban idéztem-e valamit és mennyit. Amennyiben így van, elloptam valamit, ami nem az enyém volt, tehát ebben a dologban de facto tolvaj vagyok, ami szomorú és biztosan nem dicséretes” - írta akkor a közösségi oldalán.

A kormányfő nyáron azt is megjegyezte, hogy sosem dicsekedett a titulusával, az aláírásában sem használta és még a személyi igazolványában sincs feltüntetve. „...Mert az iskolát az utolsó két évben szó szerint ellógtam és ezt már nyilvánosan x alkalommal beismertem. Negyedik évfolyamban kiváltottam a vállalkozói engedélyt, ötödikben pedig már kétezer embert alkalmaztam. Mindenki, aki vállalkozott, megérti, hogy ... az iskola az utolsó helyek egyikére került...és végül örültem, hogy magam mögött tudtam. Arra a két évre egyáltalán nem vagyok büszke. Nem jártam az előadásokra, a gyakorlatokon pedig gyakran nem voltam ott fejben, a gondolataim a cégem ügyein jártak. Hogy szoktam-e másolni? Szoktam. Gyakran? Ha nem győztem megtanulni valamit, akkor biztosan, ha lehetett. Helyes volt? Nem” – magyarázta Matovič, majd hozzátette:

valószínűleg ezért el is kellene venni a titulusát, hiszen éppen ő volt az, aki megrendelte az erre vonatkozó törvénymódosítást az oktatásügyi és igazságügyi miniszternél.

A szlovák parlament aztán 2020 végén elfogadta a felsőoktatási törvény módosítását, amely lehetővé tette azt, hogy a diplomát megszerzők lemondjanak a megszerzett titulusukról. Mivel ez a jogi szabályozás január 1-jétől hatályos, ŠRVŠ most felkérte Matovičot, hogy tartsa be a szavát és járjon elöl jó példával.

Tavaly egy csomó politikusról derült ki, nincs minden rendben a főiskolai szakdolgozatukkal. Júniusban a Sme rodina képviselőjéről, Petra Krištúfkováról bizonyosodott be, hogy lopta a bakalármunkáját, a Dennik N ezt követően jött elő azzal, hogy főnöke, Boris Kollár, a parlament elnöke is másolta a diplomamunkáját. Nem sokkal később az oktatásügyi miniszterről, Branislav Gröhlingről is kiderült, hogy csaknem az egész bakalármunkáját átemelte a diplomamunkájába.

(TASR/para)