„Nélkülem almát szednél Olaszországban” – szemrehányásokkal teli búcsút vett a mandátumától megfosztott Kotleba

2022. április 7. - 11:58 | Belföld

Marian Kotlebát, a ĽSNS elnökét kedden feltételes szabadságvesztésre ítélték az 1488 eurós csekkek ügyében, és ugyan nem kell börtönbe vonulnia, képviselői mandátumát elveszítette. A politikus a közösségi oldalán mondott búcsút híveinek, és alaposan kiosztotta egykori párttársait, akiktől hiába várt támogatást.

„Nélkülem almát szednél Olaszországban” – szemrehányásokkal teli búcsút vett a mandátumától megfosztott Kotleba
Marian Kotleba (Fotó: TASR)

A Legfelsőbb Bíróság kedden bűnösnek találta Kotlebát alapvető jogok és szabadságok elnyomására irányuló mozgalom iránti szimpátia kifejezésének bűncselekményében, amiért másfél évre felfüggestett hat hónapos feltételes szabadságvesztésre ítélte. Mivel a politikust bűnösnek találták bűncselekmény elkövetésében, elveszítette képviselői mandátumát.

Kotleba a közösségi oldalán búcsúzkodott híveitől, de ezt a búcsút inkább arra hegyezte ki, hogy jól odaszúrjon egykori párttársainak, ugyanis nem titkoltan nagyobb támogatást várt azoktól, akik „a hátán keresztül jutottak be a parlamentbe”. Mint mondja, a ĽSNS frakcióján kívüli politikusok közül egyedül Tomáš Taraba írt neki.

A Republika pártból állítólag senki sem vette fel vele a kapcsolatot, még annak elnöke, Milan Uhrík sem. Kotleba megjegyezte, hogy Uhrík a ĽSNS-nek köszönhetően vált EP-képviselővé, és kereshet megközelítőleg egymillió eurót. Viszont nem lepte meg, hogy a Republika elnöke nem írt neki, mert mint mondja, sosem voltak barátok.

Kotleba az egykori „barátok” közül a legtöbb sort annak a Milan Mazureknek szentelte, aki Uhríkkal, Miroslav Sujával és másokkal átlépett a Republikába. A ĽSNS elnöke szerint jól megértették egymást, éppen ezért annál jobban fáj neki, hogy a fiatal politikus ignorálta őt.

„Milan Mazurek se írt nekem. Az a Milan Mazurek, akit további barátaimmal, valamint a párt tagjaival és szimpatizánsaival személyesen támogattam, amikor ő ellene folyt eljárás. Az a Milan Mazurek, akinek egésznapi támogatást nyújtottam a bíróságon annak ellenére, hogy -12 fok volt. Az a Milan Mazurek, akinek személyesen segítettem azt követően, hogy szintén politikai ítélet miatt megfosztották a képviselői mandátumától, nem tudta, mi lesz vele, és vissza akart menni Olaszországba almát szedni. Az a Milan Mazurek, akit személyesen propagáltam minden választás előtti mítingen, és akinek a billboardok megközelítőleg harmadát elkülönítette a párt. Az a Milan Mazurek, akiknek a legnehezebb időkben azt mondtam, hogy a barátaimat sosem árulom el és az utolsó pillanatig kiállok mellettük”

– panaszkodta Kotleba, aki bejegyzése végén megjegyezte: a politikában nem lehet őszinte barátságokat alkotni.


(topky.sk)