"Nélkülem Pellegrini nem lenne miniszterelnök" - így Andrej Danko

2019. december 28. - 13:37 | Belföld

A TASR hírügynökség év végi interjújában beszélt számos témáról a parlament és az SNS elnöke, Andrej Danko.

"Nélkülem Pellegrini nem lenne miniszterelnök" - így Andrej Danko
Andrej Danko (Fotó: TASR)

Idei érdemei közt említi Danko a minimális nyugdíj 50 euróval való emelését, a sportalap létesítését, a tanári bérek emelését, a másik oldalon viszont szerint több mindent nem sikerült elérniük, aminek az egyik oka Bugár Béla. Már korábban is elmondta, hogy a nemzetiségi iskolaügy kapcsán az SNS által visszautasított törvénymódosítás miatt a Híd képviselői több javaslatot sem szavaztak meg az SNS-nek, ezek közt volt például egy új minisztérium létesítéséről szóló törvény is.

Danko szerint Bugár előhúzta a magyar kártyát, mivel esik a Híd támogatottsága, és azt kell mondania, hogy az SNS a rossz.

A koalíción belüli pillanatnyi viszonyokról azt mondta, hogy az olyan, mint a házasság, melynek résztvevői éppen válni készülnek, de kiskorú gyermekeik vannak, akikről gondoskodni kell, és ennek szellemében hagyták jóvá a jövő évi állami költségvetést. A kérdésre, hogy el tudja-a képzelni a kormányzást ugyanezekkel a pártokkal, Danko azt válaszolta, hogy ez csak találgatás, mert kormányt alakítani a választások eredménye alapján lehet.

Nehéznek nevezte a koalíciós tanács működését is, mivel szavai szerint az egyik oldalon ott volt Bugár, akinek a frakciója nem volt egységes, és mindig csak egy számot tudott mondani, hogy épp mennyi képviselője van, a másik oldalon pedig egy Smer, ahol mást mondott Robert Fico és mást mondott nem sokkal később Peter Pellegrini.

"El kell ismernem, hogy ezt a helyzetet igyekeztem az SNS törvényei érdekében kihasználni, hogy azok átmenjenek, és ez sikerült is. Hagytam, hadd veszekedjenek, közben pedig javaslatokat tettünk törvényekre, melyekről mind azt mondták, mehet" - húzta alá.

Ugyanakkor nem tudta, a Smerből kire hallgasson, miközben szerinte a miniszterelnöknek azt kell tennie, amit az őt jelölő párt elnöke mond.

"Én nem akartam megismételni Richard Sulík hibáját, és megbuktatni ezt a kormányt, hisz én is alakítottam. Ficoét is, Pellegriniét is. Nélkülem Pellegrini nem lenne miniszterelnök. Megkérdezheti Andrej Kiskát, ki győzködte leginkább, hogy nevezze őt ki. Robert Fico már nem beszélt vele, én harcoltam érte" - hangsúlyozta.

A miniszterelnöknek szerinte hallgatnia kell a koalíciós tanácsra, mert úgy látja, nélküle nem működhet a kormány, és a koalíciós tanács az, amely egyúttal felelősséget helyez az alacsonyabb eredményt elért koalíciós pártokra is. "Nem azért harcoltam ki 8,6 százalékot, hogy a Smer újabb négy évig azt tegyen, amit akar" - szögezte le.

Az 50 napos moratórium kapcsán megjegyezte, hogy az Alkotmánybíróság nem mondta ki, hogy alkotmányellenes volna.

"Ha lehet 14 nap, akkor lehet 41 vagy 50 is. Amit az Alkotmánybíróság tett, hogy előzetes intézkedésként felfüggesztette a törvény hatályát, de nem azt mondta ki, hogy ez alaptörvény-ellenes. Ha kimondják, hogy nem lehet 50 nap, akkor azt mondják majd, hogy 14 viszont már lehet?" - tette fel a kérdést.

Véleménye szerint az AB feladata lesz eldönteni, és salamoni döntést hozni ebben a kérdésben.

(TASR)