Nem 15, hanem 45 nappal hosszabbították meg a cseh-szlovák határ ellenőrzését

2022. október 28. - 07:34 | Belföld

Ellentétben Petr Fiala cseh kormányfő tájékoztatásával nem 15, hanem 45 nappal hosszabbította meg Csehország a szlovák határ ideiglenes ellenőrzését. A TASR-nek ezt Ondřej Krátoška, a cseh belügyminisztérium szóvivője erősítette meg – tájékoztatott a hírügynökség prágai tudósítója.

Nem 15, hanem 45 nappal hosszabbították meg a cseh-szlovák határ ellenőrzését
Fotó: TASR

Fiala a cseh kormány csütörtöki ülését követően jelentette be a 15 napos hosszabbítást, szavait azonban nem sokkal később pontosította a belügyminisztérium.

Krátoška elmondta, a kormány előbb 15 napos hosszabbítást fogadott el, majd további 30 nappal toldotta meg azt. „Az első, 15 napos hosszabbítást a schengeni kódex 28-as cikkének harmadik bekezdése, a másodikat a 25-ös cikk harmadik bekezdése alapján fogadta el a kormány” – magyarázta Krátoška.

A határellenőrzés így legalább december 15-ig érvényben marad. Minimum 15 napig a cseh rendőrség mellett a hadsereg 80 katonája és a vámhatóság 60 alkalmazottja is részt vesz az ellenőrzésekben.

Az ideiglenes cseh-szlovák határellenőrzés bevezetése óta a cseh hatóságok és a hadsereg összesen 5500 migránst tartóztatott fel, 74 embercsempészt vettek őrizetbe.

Szeptember 29-e óta ellenőrzik az egykori 27 cseh-szlovák határátkelőt, valamint a zöldhatárt. Az intézkedést az indokolta, hogy megnövekedett a menekültek, főleg a Szíriából érkezők száma, akik Törökországból főként Ausztriába és Németországba tartanak.

(TASR)