Nem akar "erős" muszlim közösséget a cseh kormány

2016. augusztus 23. - 11:59 | Külföld

Nem szeretné a cseh kormány, hogy erős muszlim közösség alakuljon ki Csehországban - közölte Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök a Právo című lapban kedden megjelent interjúban

Nem akar "erős" muszlim közösséget a cseh kormány
Fotó: TASR/AP - illusztráció

Azt mondta: nem szabad azt állítani, hogy minden muszlim menekült terrorista, de Csehország azzal sem ért egyet, hogy ellenőrzés nélkül bárkit befogadjon, ahogy azt a múlt évben Németország tette. A korábbi tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy Európa nem volt képes a muszlim bevándorlók sikeres integrációjára.

"Nálunk (Csehországban) nincs semmiféle erős muszlim közösség. Az igazat megvallva nem is szeretnénk, hogy itt bármiféle erős muszlim közösség kialakuljon, tekintettel a másutt már látható problémákra is" - szögezte le a miniszterelnök.

Megjegyezte, hogy az illegális bevándorlók és a terrorizmus problémáját a csütörtökön Prágába látogató Angela Merkel német kancellárral is megvitatja.

Bohuslav Sobotka szerint a menekültválság is megmutatta, hogy Európának szüksége lenne egy közös hadseregre, amely képes lenne megvédeni az Európai Unió schengeni határait.

Az EU jövőjét illetően Csehországnak két prioritása van: a lakosság biztonságának növelése, beleértve a terrorellenes harcot, valamint a gazdasági konvergencia, tehát az egyes tagországok fejlettségi szintjének gyorsabb kiegyenlítődése. Míg a megélhetési költségek között ma már alig van különbség az EU régi és új tagállamai között, addig a bérek terén "mély szakadék van Nyugat és Kelet között, amelyet mihamarabb el kellene tüntetni" - vélekedett a cseh kormányfő a Právonak adott interjúban.

Csehországban mintegy 10 ezer ember vallja magát muszlimnak.

(MTI)